Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szakszervezetek a tavalyi bérmegállapodás újratárgyalását sürgetik

Ez a cikk több mint 1 éves.

A szakszervezetek újratárgyalnák a tavaly elfogadott bérmegállapodást, írja a Népszava nyomán a Portfolió. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, Kordás László ezért a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) összehívását kezdeményezte.

A megállapodás értelmében idén és jövőre is 8-8 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelés jön, valamint szintén 8 százalékban határozták meg az általános béremelést is.

A MASZSZ vezetője szerint viszont jóval nagyobb, 10 százalékos béremelésre is lett volna lehetőség már idén, így jövő évre két számjegyű béremelést szeretnének elérni.

Plusz, mivel a munkaadók részéről is érkezett panasz, hogy a minimálbér-emeléseknél nehézkesen tudják kigazdálkodni annak fedezetét, ezért a szakszervezet adócsökkentést és a progresszív adózás bevezetését is sürgeti.

Tavaly megírtuk: hiába értett egyet egy bizonyos ponton még a kormány is a szakszervezetek követeléseivel, miszerint folytatni kell a hazai bérek felzárkóztatását (aminek egyik eleme már akkor is a minimálbérek két számjegyű emelése lett volna), Varga Mihály pénzügyminiszter még decemberben bejelentette: a munkásság érdekvédelmi szervezeteinek ajánlatát, a 13-15 százalékos emelést nem fogják tudni teljesíteni, sőt, még a minimumként megállapított 10 százalékot sem. A megajánlott bérminimumot végül két nagy érdekvédelmi koalíció, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, illetve a Munkástanácsok Országos Szövetsége is elfogadta, így nyolc százalékos emeléssel kellett beérniük a dolgozóknak.

Összhasonlításképp: a magyarországi minimálbér nyolc százalékos emeléssel idén bruttó 149 ezer forint, ami erősen a lengyelek bruttó 2600 zlotyja (körülbelül 198,6 ezer forint) mögött kullog, de a legfrissebb adatok szerint a többi visegrádi országtól is le vagyunk maradva.

Címlapkép: Kép: Pixabay