Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyar György szerint helyes, hogy Puzsérék feljelentették Berkit gyanús ajánlásai miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

„A mai napon fellebbezéssel éltünk a Fővárosi Választási Bizottságnál és feljelentést tettünk a rendőrségen Berki Krisztián ajánlásgyűjtése és az ajánlások eredetének megkérdőjelezhető tisztasága miatt”

– írja Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt Facebook oldala, a Sétáló Budapest 2019.

Miután Berki Krisztián, a többek között herevasalásáról ismert celeb-vállalkozó bejelentette hogy sikerült 10.000 aláírást összeszednie, Puzsérék már kifejtették véleményüket, miszerint kételkednek a gyűjtés szabályosságában.

Ahogy akkor – és most is – írják,

„Mi a Sétáló Budapestnél 125 pultozó aktivistával, 8 helyszínen, összesen 920 pultórát gyűjtöttük az ajánlásokat, szám szerint 6316-ot. Ténylegesen független, valóban civil indulóként ez egyáltalán nem volt kis feladat, sokkal inkább hatalmas kihívás.

Ha feltételezzük, hogy Berki Krisztián szintén független, civil jelölt, szükségszerűen neki is hasonlóan nagy kihívást kellett jelentsen az 5000 érvényes aláírás összegyűjtése, ráadásul sokkal többet is adott le, 10000-et.”

Miközben Puzsérék kételkednek Berki, valamint ahogy ő hívja őket, „modellhadserege” hatékonyságában, miután számításaik szerint óránként 417 aláírást kellett volna összeszedniük, amit teljesen hihetetlennek tartanak, posztjukban nem felejtettek el odaszúrni Karácsony Gergelynek, az ellenzéki összefogás jelöltjének sem.

A Sétáló Budapest posztja szerint Karácsony delegáltja, az előválasztás koordinációjában is részt vevő Magyar György ügyvéd elfogadta Berki leadott ajánlásait.

„Üzenjük Magyar György ügyvédnek, aki Karácsony Gergely delegáltja a Fővárosi Választási Bizottságban, hogy ha már kérdés nélkül megszavazta Berki Krisztián ajánlásait és főpolgármester-jelöltségét, ezután végezze a dolgát, kezdeményezzen vizsgálatot a bizottságnál a nyilvánvaló csalás ügyében, ne nézzen félre úgy, mint Karácsony Gergely a parkolási maffia esetében!”

Elértük Magyar Györgyöt telefonon, aki a Mércének elmondta, számszakilag megvolt Berki 5.000 érvényes ajánlása, így a bizottság elfogadta, azonban a leadottak között látványosan sok volt az érvénytelen.

Ahogy azt is elmondta, véleménye szerint Puzsér és csapata helyesen tették, hogy rendőrségi feljelentést tettek Berki ellen.

A választási bizottságnak ugyanis nincs jogilag lehetősége arra, hogy olyan vizsgálatot folytasson le, amiből kiderülhetne hogy Berkiék másolták-e az aláírásokat, mivel a jogalkotó szándékainak köszönhetően tartalmilag nem, csupán formailag vizsgálhatja az ajánlásokat.

Magyar véleménye szerint az elkövetkező időszakban sorra fognak bejutni a feljelentések a rendőrségre. Ugyanis a rendőrségnek van lehetősége arra, hogy tartalmilag vizsgálja az ajánlásokat, így az ő vizsgálatukból derülhet ki, ha visszaéltek a választók személyes adataival, azokat illegálisan tárolták vagy másolták, ahogy azt Berki esetében Puzsérék gyanítják.

Az ügyvéd azt is elmondta, hogy mivel Puzsér Róbert immár hitelesített főpolgármester-jelölt, az ő csapata is delegálhat tagot a Fővárosi Választási Bizottságba, hogy felügyelje a választás és a hozzá kapcsolódó dolgok, mint a jelölés tisztaságát.

Érdemes megemlíteni, hogy miközben a rendőrség egy Facebookra feltöltött fotó miatt Kocsis Máté egykori józsefvárosi polgármester feljelentése nyomán egy nap alatt kiszállt Pikó András VIII. kerületi polgármesterjelölt kampányközpontjába, más ügyekben láthatóan nem töri magát, hogy hasonlóan gyorsan intézkedjen, amennyiben választási csalás gyanúja merül fel.

Berki egyébként amellett, hogy közösségi média oldalai szerint nem állt bele teljes mellszélességgel a kampányba, tekintve hogy főpolgármester-jelölti posztok mellett továbbra is megtalálhatók magánéleti, valamint ÜBERKIRÁLY című műsorát promózó posztjai, azzal sem sokat foglalkozik, hogy a jelenlegi városvezetést kritizálja.

Ezzel szemben tévéműsora mellett egy Ford márkakereskedést, valamint a jobbmódú nagycsaládosok által igényelhető állami autóvásárlási támogatást is népszerűsíti:

Emellett a jelölt programjáról sem tudunk egyelőre kifejezetten sokat azon túl, hogy ingyenes tömegközlekedést ajánl, emellett állítása szerint megreformálná a parkolást is, azt azonban elárulta, hogy Tarlóst tanácsadóként alkalmazná, Karácsonyt pedig karácsonyfa-díszítőként.