Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán anyahitelével alig lesz, aki élni tud majd

Ez a cikk több mint 5 éves.

Lovas Judit közgazdász, az azenpenzem.hu főszerkesztője volt ma (péntek) reggel az ATV Start című műsorának a vendége, ahol az orbáni évértékelőn elhangzott hét pont egyikéről, az anyáknak nyújtandó kedvezményes hitelt, és annak elérhetőségét elemezte.

 

Emlékezetes, hogy Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjén bejelentett egy hét pontos családtámogatási programot, melynek fontos része, hogy 10 millió forint értékben vehetnek fel nők kedvezményes kölcsönt gyerekvállalásra, melynek törlesztését az első és második gyerek születése után 3-3 évre felfüggesztik, a harmadik gyerek után pedig elengedik a maradék fennálló tartozást.

Lovas meglátásai szerint az ajánlat – ahogy korábban az MSZP is megjegyezte – a társadalomnak mindössze fél-egy százalékát érinti.

A közgazdász emlékeztetett, habár elvileg 18 éves kortól elérhető a csak nők által felvehető hitel, annak előfeltétele három év munkaviszony – amibe beleszámítanak a felsőoktatásban eltöltött évek is – így az igénylő logikusan eleve legalább 21-22 éves a hitel felvételekor.

Fontos kitétel továbbá, hogy a felvétel felső korhatárát negyven évben korlátozzák a nők esetében, kizárólag a nők első házassága esetén lehet felvenni, emellett az elszámoláskor nem számítanak a házasságon kívül született gyerekek, vagyis az tökmindegy hogy volt már egy gyereke a felvevőnek a házasság előtt, a kedvezmények érvényesítéséhez szülni kell még hármat.

Lovas megalázónak találja, hogy míg a nőre szigorú feltételek vonatkoznak, addig a

„férfinak lehet akár a tizenötödik házassága, és lehet nyolcvan éves is.”

A közgazdász szerint újabb rétegek kimaradását okozhatja a hitelbírálat is, ezzel az eszközzel pedig a kormány gyakorlatilag annak ad hitelt, akinek akar, ezáltal jó, ha a társadalom fél-egy százalékát érinti az egyébként valóban kamatmentes hitel lehetősége.

Emlékeztetett, hogy – miközben jóval szélesebb tömegeket érint – a családi pótlék az elmúlt tíz évben nem növekedett, emellett kételkedik abban, hogy valóban növelnék a bölcsődei férőhelyek számát, hisz már 2015-ben megígérték, ehhez képest nem történt számottevő változás.

Kitért továbbá az autóvásárlási támogatásra is, melynek keretében a legalább háromgyerekes családok két és félmillió forintot igényelhetnek új hétszemélyes autó vásárlására, azonban a támogatás legfeljebb az autó árának felét fedezheti – így a 3,6 milliós Dacia például nem érhető el 1,1 millióért, legalább 1,8-at le kell érte szurkolni (ami persze még így is nagyon jó ár).

Azonban sok család számára ez is beláthatatlanul sok pénz, így nekik maradnak a 3-500 ezer forintos, nyugatról importált kohószökevények, míg akiknek vannak megfelelő pénzügyi tartalékaik, például egy NER-kompatibilis nagycsalád simán igényelhet 2,5 milliós állami támogatást teszem azt egy Q7-es Audira vagy X5-ös BMW-re.

A nők által, gyerekvállalás céljából felvehető kedvezményes hitel, akár a NER legtöbb kedvezménye és támogatása – pl. különböző adókedvezmények, rezsicsökkentés, stb. – leginkább a társadalom felsőbb osztályainak érdekeit szolgálják, míg a szegényebb családoknak súlyos érvágás a tankötelezettségi korhatár leszállítása, vagy a kafetéria eltörlése.

via atv.hu
Címlapkép: Kormány.hu videó