Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

MSZP: a NER-feleségeknek kedvez Orbán Viktor családvédelmi terve

Ez a cikk több mint 5 éves.

Reagált az MSZP Orbán Viktor tegnapi évértékelőjén bejelentett 7 pontra.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a miniszterelnök tegnap (immár 21. alkalommal) megtartott évértékelőjének egyik legjelentősebb tartalmi része a 7 pontos családvédelmi terv meghirdetése volt.

A 7 pont pedig:

  1. 10 millió forintos, kedvezményes kölcsön nőknek gyermekvállalásra, a törlesztést első, második gyermek születésekor felfüggesztik, a harmadik gyermek után pedig a maradék tartozást elengedik
  2. a CSOK rendszert jelentősen kibővítik, külön falusi CSOK is indul két gyermek esetén 22 millió, 3 gyermek esetén 35 millió lesz a támogatás
  3. a nagycsaládosok jelzáloghitelének átvállalása is változik: 2. gyermeknél 1 millió forintot, 3. gyerek születésénél 4 millió, minden további gyermek születésénél 1-1 millió forintot vállalnak át
  4. és a 4 vagy több gyermeket szülő nők ígérete szerint mentesülnek az SZJA alól „életük végéig”
  5. 2 és fél millió forintos, vissza nem térítendő támogatás autóvásárlásra családoknak
  6. teljes bölcsődei ellátást is ígért a miniszterelnök, az év végéig 10 ezret építenek, meg, 2022-ig pedig további 11 ezret.
  7. nagyszülői GYED bevezetése a gyermekek gondozásához, diákoknak pedig kedvezményes avagy néhány esetben ingyenes külföldi tanulmányutat is ígért.

Ezt ma délelőtt Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tovább árnyalta, és egyből jelezte is, hogy a program 2019. július elsejétől nyílik meg, és 3 évig lehet majd belépni.

Novák sajtótájékoztatóján többek közt jelezte, hogy a CSOK bővítése nem csupán értékhatár emelésére vonatkozik, de a kamattámogatott kölcsönt eztán használt lakások vásárlására is kiterjesztik majd, az szja-mentesség pedig minden négy- vagy többgyermekes anyára érvényes lesz, azokra is, akiknek már van négy gyerekük, és azokra is, akiknek a gyerekei már elérték a felnőttkort. Az autóvásárlási programra Novák szerint azért van szükség, mert úgy látják, vannak olyan családok, ahol azért nem vállalnak negyedik gyereket, mert nem férnek be ennyien az autóba.

Novák Katalin sajtótájékoztatóját ide kattintva meg is lehet nézni.

Délután Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő A halál CSOK-ja címmel tartott sajtótájékoztatón reagált Orbán Viktor 7 pontos bejelentésére.

„Nem is olyan rózsás itt a helyzet, Orbán Viktor életében először érzékeli azokat a problémákat, amelyekkel Magyarország küzd. Ilyen például a munkaerő-elvándorlás, az alacsony bérek okozta szociális válság, az alacsony születésszám, ezekre próbált reagálni” – vezette fel a témát Korózs Lajos.

A szocialista politikus szerint a népességszám csökkenésére kell valamilyen választ adni, hiszen több mint 30 ezer fővel csökken évről évre Magyarország népessége.

Korózs emlékeztetett: Novák Katalin már az előző ciklusban is bejelentette a bölcsődei férőhelyek növelését, 18 ezret ígértek, és azt, hogy nem lesz Magyarországon olyan település, ahol ne lenne bölcsőde 2016-ra.

Ebből 1000 valósult meg.

Most újabb 70 ezret ígérnek, de ha a 18 ezerből is csak ezret tudtak létrehozni, akkor az, amit Orbán bejelentett, Korózs szerint egyenesen „a lehetetlen kategóriába tartozik”.

De nem csak erre az ellentmondásra hívta fel a figyelmet a családvédelmi terv kapcsán. A 10 millió forintos szabadfelhasználású hitelt például adósságcsapdának nevezte, rámutatva arra, hogy akár 17 évre is eladósíthat családokat, és ezen az sem segít, ha az első és a második gyerek születése után egy időre felfüggesztik a törlesztést.

Korózs Lajos szerint látja ugyan a Fidesz, hogy a CSOK „nem igazán jött be”, a probléma viszont az,

hogy megint a magas jövedelemmel rendelkezőknek kínálnak olyan konstrukciót, amivel a második-harmadik-negyedik lakást is megvehetik.

Korózs Lajos egy más problémára is felhívta a figyelmet: nevezetesen arra, hogy a CSOK megjelenése után drasztikusan emelkedtek az ingatlanárak, amit az albérletárak is követtek.

Így viszont épp azok a fiatalok, akiket érdemes lenne megcélozni, a szüleiknél vagy albérletben laknak még mindig, és nincs elég tartalékuk, hogy igénybe vegyék a kedvezményt, ezért az számukra új formájában sem lesz nem nagy segítség.

„Ellenben az oligarcha-, és NER-feleségek számára lehetőséget ad arra, hogy nem csak hogy adót ne fizessenek, de a közösből is a legtöbbet ki tudják venni” – vélte a politikus.

Korózs arra is felhívta a figyelmet, hogy a tervezett intézkedések elsősorban ismét nem a hátrányos helyzetű, szegénységben élő családokat segítik, hanem – a korábbiakhoz hasonlóan – a felső-középosztályt célozzák meg.

A szocialista politikus arra is rámutatott, hogy rengeteg egyéb kérdést is felvetnek a bejelentett intézkedési tervek: ilyen például az, hogy azok a nagymamák vehetik igénybe a nagyszülői GYED-et, akik még nem nyugdíjaskorúak („és a nagypapák igénybe vehetik?” – tette fel a kérdést Korózs), de vajon az aktív foglalkoztatott nagyszülő jövedelme után számolják-e el a GYED-et, vagy az anya jövedelme alapján?

„Próbálnak ráfedni a rabszolgatörvényre, de ez nem sikerült nekik” – jelentette ki Korózs Lajos, aki szerint a kormány látja, hogy az ellenzék offenzívában van, a Fidesz elvesztett félmillió szavazót, így kénytelenek olyan ígéreteket hangoztatni, amelyek nem betarthatóak.

Korózs Lajos sajtótájékoztatóját itt lehet visszanézni:

A Jobbik is reagált a 7 pontos családvédelmi tervre. Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke sajtótájékoztatón jelezte, hogy a Jobbik szélesítené, bővítené, átalakítaná és bizonyos pontokon visszafogná a miniszterelnök előző napi évértékelőjén bejelentett juttatásokat.

Z. Kárpát szerint kilenc év kormányzás után „nettó ciki” a bölcsődei helyek számának bővítését ígérni, hiszen azt az első ciklusban meg kellett volna tennie a kormányzatnak, ugyanakkor üdvözölte a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítését, utalva arra, hogy ezt már számos alkalommal javasolta pártja.

Kifogásolta azonban, hogy felső határ híján akár százmilliós villák is épülhetnének a csokból. Azt is mondta, hogy ismét társadalmi csoportok szembeállításával próbálkozik a kormány az szja-kedvezménynél, hiszen 37 ezer embert segítenek, miközben több százezer embert nem.

Hiányolta a vasárnap elhangzottakból egy bérlakás-program gondolatát, a jelzáloghitel-támogatás helyett pedig általános bankügyi felülvizsgálatot nevezett szükségesnek, amely nem egy-két, hanem akár tízmilliós könnyebbséget is hozhatna az érintetteknek. (MTI)