Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Puzsérék szerint Berki Krisztián indulása tetőtől talpig bűzlik

Ez a cikk több mint 4 éves.

Instagram-profilján jelentette be tegnap Berki Krisztián, hogy csaknem 10 ezer aláírást gyűjtött össze, amelyeket le is adott, és mivel ezek közül legalább ötezer érvényesnek találtatott, így hivatalosan is főpolgármester-jelöltnek titulálhatja magát.

Az egyébként a közvélemény-kutatók szerint körülbelül 1 százalékra mért Berki a következőképp összegezte aláírásgyűjtő kampányát:

„Kint voltam 16 napot az emberek között. Megismertem a követőimet, a rajongóimat, az utálóimat minden társadalmi rétegből.”

Hogy mennyire sikerült megmerítkeznie az adócsalás vétsége miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt friss politikusjelöltnek, azt nehéz persze megítélni, a Facebook-oldalán látható képek tanúsága szerint túl sok helyen azért nem járt, de a Teleki téri piac mögött legalább befalt egy párizsis szendvicset.

Puzsér Róbert kampánycsapata, a Sétáló Budapest azonban még így is aggályait fejezte ki Berki 5000 érvényes ajánlásával kapcsolatban, „pontosabban azok forrásának tisztaságát illetően”.

A Sétáló Budapest 125 pultozó aktivistával, 8 helyszínen, 920 pultórában gyűjtötte az aláírásokat, végül 6.316-ot sikerült leadniuk. Mint írják:

„Ténylegesen független, valóban civil indulóként ez egyáltalán nem volt kis feladat, sokkal inkább hatalmas kihívás.”

Ehhez képest Berki 10.000 aláírása valóban minimum izgalmasnak hangzik, főleg, hogy Puzsérék aktívan jelen voltak az utcákon, maga a főpolgármester-jelölt folyamatosan kampányolt különféle rendezvényeken és az online térben is.

Aktív kampányolásuk idején azonban úgy tapasztalták, hogy Berki és – ahogy ő hivatkozik rájuk – „modellhadserege” alig pultozott, a Sétáló Budapest kampánycsapata szerint átlagosan napi egy-másfél órán keresztül gyűjtöttek aláírásokat, ami16 nappal és 10.000 aláírással számolva óránként 417 aláírást jelentene.

„(E)z a szám teljesen irreális, totálisan abszurd” – írják.

Rámutatnak arra is, hogy Berki Krisztiánnak mindössze 1 kampányrendezvénye volt, „Találkozz Berkivel!” címmel, amelyre mindössze 30-40 ember ment el, és az online térben sem túl vehemensen mozgósított – hacsak az új reality műsorának promózása annak nem számít…

Mindezeket összevetve, nekünk Berki Krisztián indulása tetőtől talpig bűzlik. Bűzlik, hogy itt bizony személyes adatokkal éltek vissza, mert az utcán látottak alapján kizárt, hogy a 10000 ajánlást külső segítség nélkül gyűjtötte volna össze. Ismerve Berki Krisztián beágyazottságát a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe, ismerve fideszes kapcsolatait és tudván, hogy a nagyobbik kormánypártnak az ország legnagyobb illegális választói adatbázisa áll rendelkezésre, bűzlik, hogy Berki az ő segítségükkel lett betolva a főpolgármester-jelöltségbe” – írja Puzsér kampánycsapata.

Berki Krisztián megjelenése a főpolgármesteri székért való küzdelemben valóban meglehetősen érdekes fejleménye a politikai életnek. Programjáról sokat nem tudni, leginkább a bulvárlapok és a propagandamédia felületein találkozhatunk vele, kampánystratégiája jellemzően ellenfelei tesiórán nyújtott képességeinek pocskondiázásában merül ki. A közvélemény-kutatások szerint sok vizet ugyan nem fog zavarni, de arra biztosan jó, hogy az Origo által előszeretettel ellenzéki roncsderbinek titulált főpolgármester-jelölti kampányban némi háttérzajt keltsen.

És ha már szóba került az Origo, végezetül álljon itt két cím az elmúlt napokból, mindenféle különösebb kommentár nélkül: