Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Alternatív tanítási nappal sztrájkolnak a budapesti középiskolások

Ez a cikk több mint 4 éves.

Még augusztus utolsó napján, a köznevelési törvény módosítása ellen tiltakozásként szervezett tüntetésen jelentették be: szeptember tizenharmadikára, azaz a mai napra országos diáksztrájkot szerveznek. A szervezők azt kérték: ezen a napon minden diák maradjon otthon, így tiltakozva a kormány intézkedései ellen.

Mint ismert, a törvény módosítása ellen korábban szakmai és civil szervezetek is tiltakoztak, méghozzá több alkalommal is, a TASZ pedig azt is jelezte, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak. Ugyancsak a taláros testületig vitték az ügyet az ellenzéki pártok.

A módosítás értelmében:

  • megszűnik a magántanulói státusz, ami rendkívül nehéz helyzetbe hozza a sajátos nevelési igényű, illetve a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel küzdő gyerekeket,
  • bürokráciacsökkentés címen megszűnik a tantestület és az egyéb iskolai dolgozók, diákönkormányzatok és szülők véleményezési joga az iskolaigazgató választással kapcsolatban,
  • a hároméves kortól kötelező óvodába járás alól csak négyéves korig kaphatnak felmentést azok a gyerekek, akiknek a szüleik ezt kérelmezik,
  • hatéves kor lesz az iskolaérettségi korhatár, amibe a szülő, az óvónő és a védőnő minimálisan szólhat bele, a végső döntést a kormányhivatal hozza meg,
  • az egyébként csak szóbeli értékelést alkalmazó iskolákban is kötelező lesz a félévi és év végi teljesítményt osztályzattal is minősíteni,
  • a pedagógusjelöltek nyelvvizsga nélkül is megkezdhetik a munkájukat,
  • és ehhez jött még az utolsó pillanatban az a javaslat, ami az alternatív iskolák működését lehetetleníti el.

A sztrájkoló diákokat több program is várja a mai napon: Szegeden a gördeszkázásról, mint sportról és szubkultúráról beszélgetnek majd egy alternatív testnevelés óra keretében, Pécsett az Emberség Erejével Alapítány szervez egész napos elfoglaltságot, Szombathelyen egy kávézóban tartanak alternatív iskolai napot. A részletes program itt érhető el.

Alternatív óra az Aurórában. Fotó: Mérce

A budapesti Auróra közösségi házban a Szabad Terek, az aHang és a Szabad Egyetem szervezésében alternatív irodalom, történelem és környezetismeret órán vehetnek részt a diákok, illetve a sajtószabadságról és a közelgő önkormányzati választásokon való állampolgári részvételről hallgathatnak előadásokat.

A programok előtt sajtótájékoztatót is szerveztek, amelyen először Nógrádi Áron szervező szólalt fel:

„Nagyon régóta figyelemmel követjük az oktatás sorsát Magyarországon és azt látjuk, hogy nem csak az elmúlt tíz évben, hanem még régebb óta egyre rosszabb és rosszabb lesz. És folyamatosan csak tűrni kell, diákoknak és tanároknak is. Úgy döntöttünk a köznevelési törvény hatására, hogy nem mehet ez így tovább.”

Így született meg a tüntetés ötlete  – hozzátette, hogy ekkor az is eszükbe jutott, a kormány nem fogja figyelembe venni a demonstrációt, a követeléseket, ezért találták ki a diáksztrájkot.

A szervezők. Fotó: Mérce

Tasi Zsuzsi, egy másik középiskolás szervező pedig azt mondta:

„A köznevelési törvény módosítással az a legnagyobb probléma, hogy megint szorosabb korlátozásokat hoznak azzal kapcsolatban, hogy milyen módon, hogyan tanulhatunk. Ez az oktatási rendszer már így is idejemúlt, most még nehezebb lesz ebben a rendszerben tanulni.”

A PDSZ, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás hozzátette: nem csak a diákokat szorongatják meg a módosítások, hanem a tanárokat is.

„A diákok ezt a napot nem arra használják, hogy ne tanuljanak, hanem hogy megmutassák: máshogyan is lehet tanulni.”

-foglalta össze az aHangtól Papp Dóra az alternatív oktatási nap és a diáksztrájk lényegét.

A sajótájékoztatónk kollégánk is részt vett, a videó megtekinthető itt:

Címlapkép: Diáksztrájk és alternatív tanítási nap az Aurórában. Fotó: Mérce