Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A legtöbben azért veszik fel a babaváró hitelt, hogy aztán befektetésre fordíthassák

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogyan sok más családi kedvezmény, a  kormány babaváró hitele is leginkább a felsőbb rétegeknek kedvez – derül ki a Népszava elemzéséből.

Többször is megírtuk már, miért érhető el nehezen sokaknak a CSOK, az autóvásárlási kedvezmény, vagy éppen a falusi CSOK. Ugyanis éppen abba a társadalmi csoportba születnek csak igazán nagy számban a gyerekek, amelyeknek a kormány családpolitikai programjának már bevezetett és tervezett intézkedései nem igazán kedveznek.

Nem túl meglepő hát, hogy a babaváró hitelt sem a legszegényebb rétegek veszik igénybe családalapításhoz.

Egy friss statisztika szerint eddig a legtöbb bankban a „prémium ügyfelek” vették fel az új hitelfajtát – tehát a magasabb pénzügyi tudatossággal rendelkező, többet kereső ügyfelek. A Népszava beszámolójából az is kiderül: inkább befektetési termékeket vesznek a pénzből, vagy másik hitelüket rendezik vele.

Sokan vannak például azok, akik lakáscélra fordítják a kölcsönt, 5-10 százalékuk pedig további lakáskölcsönt is fel szeretne még venni emellé.

A babaváró hitellel kamatmentesen lehet hozzájutni akár tíz milió forinthoz is, a büntetőkamat elkerüléséhez pedig öt éven belül születnie kell egy gyermeknek. Viszont még akkor is igencsak megéri a babaváró, ha végül nem születik gyerek: a hitelt öt éves lejáratú állampapírokhoz kötik, a Magyar Állampapír Plusz pedig öt év alatt még akkor is magasabb hozammal jár, ha a párnak bünetőkamatot kell fieztnie.

Júliusban összesen 5500 ilyen szerződést kötöttek a bankok, augusztusban a K&H 3 ezer, az OTP pedig 7 ezer ilyen hitelszerződésről számolt be. Legtöbbjük a maximálisan igényelhető 10 millió forintot szerette volna megigényelni 20 éves futamidőre, ez általában sikerült is: az ügyfelek átlagosan 9,7 milliót kaptak.

Címlapkép: MTI / Sóki Tamás