Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem engedték be Kásler tanévnyitójára a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselőit

Ez a cikk több mint 4 éves.

A sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskolában tartotta meg a hivatalos tanévnyitót Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője. Az immár tizedik alkalommal megrendezett Nemzeti Tanévnyitó alkalmával megjelentek a helyszínen a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselői, küztük Szűcs Tamás PDSZ-elnök is.

Sárvár, 2019. szeptember 1.
Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere beszédet mond a nemzeti tanévnyitón a sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskolában 2019. szeptember 1-jén. Mellette Lakat Attila iskolaigazgató.
MTI/Varga György

A pedagógusok képviselői a közoktatásban uralkodó áldatlan állapotok ellen tiltakoztak, néhány molinóval a tanévnyitó helyszínére is megpróbáltak bejutni, ám a biztonságiak ezt nem tették lehetővé számukra. Sőt a telefonjával videófelvételt készítő egyik pedagógus kezéből még a telefont is megpróbálták kitépni.

Mint a PDSZ nyilatkozatában fogalmaz,

„a kormányzat félrevezeti a magyarországi közvéleményt, elfedi a bajt az oktatásügyben, melynek következtében a magyar állampolgárok összessége nem értesül kellő időben és mértékben azokról az égető gondokról, amelyek a magyar közszféra egészének a működőképességét, így az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó ágazatokat is fenyegeti. A PDSZ meg akarta jeleníteni követeléseit a Nemzeti Tanévnyitón.”

A biztonságiak előbb a molinók letételét kérték a tiltakozókat, ám miután ez megtörtént, a „gyermekek jólétére” hivatkozva mégiscsak útjukat állták. Végül egyedül Szűcs Tamásnak sikerült bejutnia a rendezvényre.

A szakszervezet közleményében kitér arra is, hogy

„az akciót megelőző napon a PDSZ megtartotta III. Országos Tantestületi Értekezletét. A rendezvényen az oktatásügy valamennyi szeletét elemezték a meghívott érintettek: az állami tankönyvek minőségét kritizáló tankönyvkiadóktól kezdve az Nemzeti Alaptanterv és az iskolai szegregáció tarthatatlanságait ecsetelő oktatáskutatókon át a túlzott munkaterhelést mérő szakszervezeti aktivistákig. Az elkendőzött tanárhiány mellett az esemény külön felhívta a figyelmet arra, ami nem szokott szerepelni egy tanévnyitón: a kifizetetlen túlórákról valamint az eltiport sztrákjogról. Az utóbbival kapcsolatban a PDSZ alkotmányjogi panasszal él, a tervezett és mindeddig jogi eszközökkel meghiúsított sztrájk miatt a Kúriához, majd nemzetközi bírói szervekhez fordul, hogy Magyarországon ellehetetlenítették a sztrájkjog gyakorlását. A szakszervezet korábban, az Oktatási Világszervezet 8. Kongresszusán is hitet tett amellett, hogy nemzetközi együttműködésre és szolidaritásra van szükség a nacionalista diktatúrák, az idegengyűlölet és a diszkrimináció visszaszorítására.”

Miközben tehát a szakszervezeti aktivisták a magyar oktatás valódi problémáit próbálták tematizálni, bent Kásler Miklóst teljesen más kérdések foglalkoztatták.

A tárcavezető egyrészt hosszan dicsérte a Fidesz-kormányok oktatásért tett erőfeszítéseit, majd pedig bejelentette, hogy a következő tanévtől bevezetik a „a klasszikus értékekre, de a legkorszerűbb módszerekre és eszközökre támaszkodó nemzeti alaptantervet és kerettantervet.”

„A sokgyökerű magyar nép a történelme során azért tudott fennmaradni, ismét és ismét megerősödni, megalkotni kultúráját, mert mindig visszatért ősei helyes útjára, magasztos eszmék vezérelték, és a helyes értékek mentén cselekedett” – szólt Kásler központi üzenete.

Mely persze nem tért ki arra, hogy hogyan lesz normális oktatás ebben az országban, bár talán a pedagógusok is visszatérhetnek „őseik helyes útjára” és attól majd automatikusal lesz korszerű infrastruktúra, tisztes megélhetést biztosító bér, é. í. t.

Hogy mennyire nem elégedettek a tanárok és diákok ezzel a vízióval, azt jól mutatja, hogy tegnap Budapesten tartottak tiltakozó akciókat az érintettek, a diákok pedig szeptember 13-ra országos diáksztrájkot hirdettek.

(via PDSZ, MTI)