Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Köztisztaságot, önkormányzati lakásközvetítőt és propagandamentes kerületi médiát ajánl Pikó András a józsefvárosiaknak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Pikó András, a nyolcadik kerületi ellenzéki polgármesterjelölt ma sajtótájékoztatóján részletesen bemutatta programját. Pikó független civilként indul, támogatásáról a Jobbik kivételével az összes ellenzéki párt (a DK, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum) biztosítja.

„Százmilliárdok mennek el a Fidesz rendszerének életben tartására – és bár más a lépték, de ugyanez a helyzet Józsefvárosban”

-mondta. Pikó azt is kifejtette: ennek vége kell, hogy legyen, itt az idő visszaadni Józsefvárost a józsefvárosiaknak.

Pikóék a programot részvételi programalkotással készítették el. A C8 civilszervezet, amelynek a polgármesterjelölt is tagja, közéleti kérdőívet alkotott, melyet eljuttatott a kerület lakóihoz, ezt fókuszcsoportos beszélgetés követte, majd az utolsó etapba független vársospolitikai szakértőket is bevontak.

Az így elkészült első verziót ezek után még véleményeztették a józsefvárosiakkal, majd megszületett a végleges program.

Pikó András programjának pontjai a következők:

  1. Köztisztaság növelése – kétszeresére növelné a köztisztaságra fordított kerületi önkormányzati kiadásokat: 300 új utcai szemetes és kutyaszemetes, több kutyafuttató, több ingyenes, nyilvános vécé, rágcsálóírtás. A társasházak anyagi ösztönzésben részesülnek, ha tisztán tartják környezetüket. Emellett az olyan óvodai, iskolai programokat is támogatna, amelyek a környezettudatosságra nevelnek.
  2. Lakhatás – növelni kívánják a kerületi bérlakások számát, ezzel együtt megszüntetnék az emberhez méltatlan lakhatási körülményeket. Ennek egyik legfontosabb része egy non-profit, önkormányzati lakásközvetítő társaság létrehozása, valamint az elhelyezés nélküli kilakoltatás megszüntetése.
  3. Közterek – akadálymentesítés és közterek karbantartása, faültetés.
  4. Közlekedés – autóforgalom csökkentése, különböző, alternatív közlekedési módok ösztönzése.
  5. Közbiztonság – több közvilágítás, a családon belüli erőszak visszaszorítása és ingyenes jogi segítség az áldozatok számára, átfogó szakmai program a droghasználat csökkentésére.
  6. Egészségügy – helyi népegészségügyi program indítása, illetve idősek, otthoni ápolásra szurolók segítése.
  7. Oktatás – ösztöndíjprogramok, illetve szakemberek segítenék a hátrányos helyzetű tanulókat, több pedagógus lenne a kerületben, akiknek a munkáját szintén ösztöndíjjal jutalmaznák.
  8. Támogatások – kerületi civilszervzetek, közösségi programok támogatása, illetve egy új szociális modell bevezetése, mely tartalmazna lakhatási támogatást, gyógyszertámogatást, tanácsadó szolgálatot a munkakeresés megsegítésére, illetve oktatási támogatást is, amely az óvodába, iskolába járás költségeihez járulna hozzá.
  9. Vállalkozások – helyi kisipari és kiskereskedői tevékenység támogatása, a Teleki téri piac és Rákóczi téri csarnok fejlesztése.
  10. Transzparencia – átlátható önkormányzati működés: a kerületi szerződéseket, teljesítéseket és közbeszerzéseket kereshető formában nyilvánossá tenné.
  11. Tájékoztatás – valódi közszolgálati újság üzemeltetése propaganda helyett.
  12. Kultúra – a józsefvárosi hagyományok ápolása, kultúrális örökségek karbantartása, egy helyi, kulturális hálózat létrehozása.

A sajtótájékoztatón kollégánk is részt vett, a videó itt tekinthető meg:

Címlapkép: Pikó András sajtótájékoztatója. Kép: Mérce