Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felbomlott a román kormánykoalíció, elhúzódó kormányválság jöhet

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma délután az ALDE, azaz a Liberálisok és Demokraták Szövetségének elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu bejelentette, hogy kilépnek a koalícióból, írja a Transindex. Az ALDE a PSD-vel, azaz a Szociáldemokrata Párttal együtt alkotta a román kormánykoalíciót. Az országban novemberben elnökválasztásokat tartanak, az első fordulót 10-én, a másodikat pedig 24-én, a koalíciós válságot pedig a két párt eltérő elnökválasztási stratégiája magyarázza.

A két párt közötti feszültség azért robbant ki, mert a PSD nem volt hajlandó elfogadni Tăriceanut a koalíció közös elnökjelöltjének, inkább úgy döntött saját pártelnökét, Viorica Dăncilă jelenlegi kormányfőt indítják. Az ALDE cserébe a kormány átalakítását kérte, de ezt nem kapta meg.

A 2004 és 2008 között szintén kormányfőként tevékenykedő Tăriceanu ma délutáni sajtótájékoztatóján kijelentette: pártjával együtt ellenzékbe vonul. Ő maga is lemondott a Szenátus elnöki tisztjéről és azt üzente a kormányban lévő, pártjához tartozó másik négy miniszternek, hogy ha nem mondanak le, kizárja őket az ALDE-ből. Az alig egy hónapja kinevezett Ramona Mănescu külügyminiszter egyébként ma bejelentette, hogy ő akkor is megtartaná pozícióját.

A koalíciószakadáshoz az is hozzátesz, hogy a kormányzó szociáldemokraták hosszú hónapok óta mélyrepülésben vannak, a májusi EP-választásokon történelmük leggyengébb eredményét érték el, a szavazatok mintegy 23 százalékát szerezve meg, pár nappal később pedig nagyhatalmú pártelnöküknek, Liviu Dragneának is börtönbe kellett vonulnia korrupció bűncselekmények elkövetése miatt. A nyáron a kormány népszerűségét tovább csökkentette egy 15 éves lány meggyilkolása, aki elrablása után hiába hívta a rendőrséget, az csak 19 órával később érkezett ki a helyszínre. Így az ALDE vélhetően távolítani akarja magát az egyre népszerűtlenebb kormánytól és párttól.

A novemberi elnökválasztáson nagy rá az esély, hogy a rendszerváltás után először a PSD jelöltje nem jut be a második fordulóba, ami már önmagában is a kormány bukásához vezethetett volna, nem meglepő tehát, hogy az ALDE még idő előtt szabadulni akart nagyobbik koalíciós partnerétől.

Tăriceanu azt is bejelentette, hogy nemcsak a Szenátus éléről mond le, de feladja államfői aspirációit is, pártja pedig a Pro România párttal köt szövetséget, és Mircea Diaconut, kultikus színészt és volt liberális EP-képviselőt támogatják az elnökválasztáson. A Pro Româniát Victor Ponta egykori szociáldemokrata miniszterelnök alapította, aki épp Dragneával való ellentétei miatt lépett ki a PSD-ből és azóta a szociáldemokraták több képviselőjét is magához csábította. Az ALDE mellett a közeljövőben várhatóan több másik szociáldemokrata honatya is Pontáékhoz dezertál a süllyedő hajóról.

Viorica Dăncilă-nek most 45 nap áll rendelkezésére, hogy új kormánytöbbséget faragjon maga mögé, ám nagy kérdés, hogy ez sikerülni fog-e neki. Az idei államfőválasztás mellett jövő tavasszal önkormányzati, ősszel pedig parlamenti választásokat tartanak, így három választás előtt pedig senkinek nem érdeke összekötnie sorsát a PSD-vel.

Bár a román pártrendszer legendás rugalmasságát figyelembe véve nehéz bármit is jósolni, két forgatókönyv valószínűsíthető. Amennyiben Klaus Iohannis államfő újabb öt évre megőrzi pozícióját novemberben, nem kizárt, hogy pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), illetve az újhullámos liberális Mentsük Meg Romániát (USR) veheti át a kormányrudat, akár a PNL-ből kivált Tăriceanuék, vagy a miniszterelnöksége idején szintén a PNL-vel szövetségben lévő Pontáék segítségével.

De az sem kizárt, hogy az ellenzék kivár a jövő évi választásokig – a jobboldali-liberális tábor (PNL, USR) önmaga túlnyerésére, a baloldali-liberális tábor (Pro Romania, ALDE) pedig a PSD végérvényes felszámolására játszva -, és hagyják addig is szenvedni Dăncilăt és pártját egy tehetetlen kisebbségi kormány élén.

Címlapkép: GOV.ro