Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

3 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott a román kormánypárt sorosozó feje

Ez a cikk több mint 4 éves.

Jogerősen 3 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn a román legfelső bíróság a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, Liviu Dragneát. A Transindex információ szerint a pártelnököt bűnösnek találták abban, hogy Teleorman megyei önkormányzat elnökeként nyomást gyakorolt a megyei gyermekvédelmi igazgatóságra azért, hogy alkalmazzanak két olyan személyt, akik tulajdonképpen a PSD Teleorman megyei szervezeténél dolgoztak.

Dragneának nem ez az első jogerős ítélete, 2016-ban már két év felfüggesztett börtönbüntetés kapott a Traian Băsescu volt államfő leváltását célzó 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

Így már biztos, hogy Dragneának börtönbe kell vonulnia, a mostani mellé pedig a korábbi felfüggesztett büntetését is le kell töltenie.

Dragnea a 2017 januárja óta kormányzó szociáldemokraták elnöke, de facto miniszterelnök, bár közjogilag más politikusok foglalják el ezt a széket, lévén, hogy korábbi korrupciós ítélete miatt személyesen nem öltheti magára a kormányfői méltóságot.

A PSD évek óta próbálja gyengíteni a román korrupcióellenes apparátust, kritikusai szerint épp azért, hogy a több ügyben is érintett pártelnökét mentse. A kormány igazságszolgáltatás függetlenségét támadó lépései rendre óriási tömegtüntetéseket váltottak ki az elmúlt években.

Dragneának tegnap sem volt jó napja, ugyanis pártja csak második lett az EP-választásokon. A fordulót a Néppártban helyet foglaló Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyerte 26,23 százalékkal, a PSD pedig 23,68 százalékot kapott. Fenyegetően megközelítette a két nagypártot a viszonylag fiatal jobboldali-liberális Mentsük Meg Romániát (USR) és az egykori technokrata miniszterelnök pártjának szövetsége: ők 20,51 százalékot kaptak.

A PSD hasonló viszonyt ápol európai pártcsaládjával, mint a Fidesz az EPP-vel: az EP-kampány elején az európai szocialisták be is fagyasztották az együttműködést a román kormánypárttal, hogy a választások után dönthessenek annak státuszáról.