Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Európai Szocialisták befagyasztják a kapcsolatot a román kormánypárttal

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hasonló eszközhöz folyamodnak az Európai Szocialisták (PES) a román kormánypárttal szemben, mint amit a Néppárt használt a Fidesszel szemben: az EP-választásig kartávolságot tartanak.

Szergej Sztanisev, a PES elnöke, Liviu Dragnea, a román szociáldemokraták elnöke és Frans Timmermans, az európai szocialisták csúcsjelöltje (Fotó: Flickr / PES Communications)

„Befagyasztják” a kapcsolatot az Európai Szocialisták a kormányzó román Szociáldemokrata Párttal, a PSD-vel. A végső döntést a PSD tagságáról júniusban, az EP-választás után hozná meg a balközép blokk.

A PSD-t számos kritika érte az igazságügyi rendszer átalakítása miatt, mert a kritikusok szerint a törvény a joguralmat veszélyezteti. A pártcsalád ezt a problémát nevezte meg mai közleményében, de a román kormánypárt és a PES között számos súrlódás adódott az elmúlt két és fél évben.

A román szociáldemokraták legutóbb azzal váltottak ki uniós szintű felháborodást, hogy megpróbálták megakadályozni Laura Codruţa Kövesi kinevezését az Európai Ügyészség élére.

Bár az Európai Parlament a volt román korrupcióellenes ügyészt látná szívesen az újonnan felálló uniós hivatal élén, a román hatóságok vizsgálat alá vonták Kövesit. Az ügyésznő kinevezése amúgy sem lefutott meccs még, az EP támogatása ellenére az Európai Tanács másvalakit preferálna, a végső döntést most az EP-választások utánra halasztották emiatt.

Szergej Sztanisev, a PES bolgár elnökének közlése szerint a pártcsalád most júniusig adott időt a román kormánypártnak, hogy az Európai Bizottság iránymutatásait követve bizonyítsa a jogállam iránti elköteleződését. A „befagyasztás” azt jelenti, hogy az EP szocialista csoportja júniusig nem szervez semmilyen közös eseményt a PSD-vel.

Az Európai Szocialistákra az elmúlt hónapokban hasonló nyomást gyakoroltak saját tagjai, mint a Néppártra a skandináv és benelux néppártiak, akik a Fidesz kizárását követelték.

Sokan attól tartanak, hogy ahogy a Fidesz a Néppártra vet rossz fényt, úgy a PSD tagsága a szocialistákat húzhatja le a májusi EP-választáson. A Fideszt márciusban a Néppárt bizonytalan időre felfüggesztette.

(Balkan Insight)