Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Végre fellélegezhetünk: nem jön több szlovén szennyvíziszap Magyarországra

Ez a cikk több mint 4 éves.

Magyarország nem hosszabbítja meg Szlovénia szennyvíziszap-importjának engedélyét, így az évi 70 ezer tonnányit exportáló ország most nagy bajban van, szúrta ki a HVG.

Már többször is írtunk róla: Magyarországra évente 41 ezer tonna szennyvíziszapot szállítanak Horvátországból; a szennyvíztisztítás melléktermékeként keletkezett masszát Székesfehérváron teszik le, ami amellett, hogy rendkívül kellemetlen szaggal jár, a helyiek egészségét is veszélyeztetheti.

De nem ők az egyetlen ország, akik hozzánk szállíttatják szennyvíziszapjukat: tavaly Szlovénia egy éves termelésének megfelelő mennyiségű szennyvíziszap érkezett Magyarországra.

Szlovénia így most nagy bajban van, ugyanis napi 120-140 tonnányi szennyvíziszap keletkezik az országban, ám nincsen meg a szükséges kapacitásuk a feldolgozáshoz.

Az illetékes szlovén hatóságok azt mondták a Total Slovenia News nevű, helyi lapnak, hogy úgy tudják: Magyarország azután mondta fel az engedélyüket, miután az itthoni médiában igencsak negatív hírverést kapott az eset.

Szlovénia az itthoni nagykövetségükön keresztül próbált több információhoz jutni az üggyel kapcsolatban, ám eddig választ nem kaptak. Mivel az összes többi európai szennyvíziszap-tároló tele van, ezért nehéz lesz más megoldást találniuk.

A Székesfehérváron kitört botrány után  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kormányinfón, még júliusban  jelentette be, hogy a magyar hatóságok a jövőben nem fognak engedélyezni szennyvíziszap-importot, a meglévő engedélyeket pedig felülvizsgálják. Emiatt Korózs Lajos MSZP-s politikus közadatigényléssel fordult a Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjéhez, hátha hozzájut némi adathoz az üggyel kapcsolatban: mivel ez azóta sem történt meg, azt ígérte: bíróságra viszi a szennyvíziszap ügyét.

Címlapkép: Akna. Forrás: Pixabay