Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem vagyunk Európa pöcegödre” – a szennyvíziszap ellen tüntetett az ellenzék Székesfehérváron

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tavaly körülbelül 41 ezer tonna szennyvíziszapot szállítottak Horvátországból Magyarországra; a szennyvíztisztítás melléktermékeként keletkezett masszát Székesfehérváron tették le. A kétezer kamionnyi iszapot pedig a város szélén, egy régi agyagbánya területén helyezték el. Azt máig nem tudni pontosan, hogy tisztított iszapot hoztak-e a városba, illetve ha nem, annak milyen egészségügyi következményei lehetnek.

A Napi.hu által megszerzett adatok szerint a horvát állami tulajdonban lévő Girk Kalun nevű cég 34 ezer tonna szennyvíziszapért, a Kemis Termoclean pedig 7 ezer tonnáért felelős – a Székesfehérvárra szállított massza nagyjából Zágráb éves szennyvíziszaptermésének felel meg. Hasznot ebből egy helyi cég, a Fehérvári Téglaipari Kft. húz, a kormányhivatal pedig nemrég meghosszabbította a Girk Kalun cég szállítási engedélyét, így idén még több zágrábi szennyvíziszap kerülhet a városba.

A szennyvízimport elleni tiltakozásként az ellenzék közös tiltakozást is szervezett a városban. Az első felszólaló, Tóth Nóra Tímea, a Jobbik helyi képviselő-jelöltje volt, aki szerint

„Székesfehérvár Magyarország ékszerdoboza lehetne, de az utóbbi pár évben Cser-Palkovics András egyszemélyes játszóterévé vált.”

Ezek után Barlabás András, a Momentum helyi elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak horvát, hanem szlovén iszapot is hordanak a városba. „Ránk hárul most a felelősség, hogy hangot adjunk a véleményünknek – és ezzel rábírjuk a hatalmat a változtatásra” – mondta, hozzátéve, hogy azt követelik, minél hamarabb vizsgálja be a szennyezett területet a hatóság.

Fotó: Mérce

Ráczné Földi Judit, a Demokratikus Koalíció képviselője arra emlékeztette az összegyűlteket, hogy a helyi, fideszes tulajdonban lévő média

még nem olyan rég „szuperföldnek”, mesterségesen előállított termőtalajnak akarta eladni a súlyosan szennyezett területet.

A legutolsó felszólaló az MSZP-s Márton Roland, az ellenzék közös polgármester-jelöltje, Cser-Palkovics András kihívója volt, aki elmondta: drónfelvételekkel bebizonyították, hogy folyékony, tehát vélhetően kezeletlen iszapról, veszélyes hulladékról van szó, amiben hormonok, gyógyszermaradványok, illetve más, egészségre káros anyagok találhatóak.

„Székesfehérvár a királyok városa – nem pedig Európa pöcegödre.”

– mondta.

A tüntetést a Mérce élőben is közvetítette:

Az MSZP előző héten, szerdán jelentette be, hogy a szennyvíziszap ügyében Ujhelyi István képviselő Brüsszelhez fordult. Ujhelyi a az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának tagjaként a környezetvédelemért és az egészségügyért felelős biztosokhoz fordult, akiktől arra vár választ, hogy az Európai Bizottságnak (EB) van-e információja az ügyről, tudnak-e arról, hogy évek óta veszélyes anyagokat szállítanak tagállamok között, ez összhangban van-e az uniós joggal, illetve az Európai Unió biztosított-e ezekhez az ügyletekhez forrást.

Címlapkép: Ellenzéki tüntetés Székesfehérváron. Fotó: Mérce