Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közös ellenzéki tüntetést szerveznek Székesfehérváron a szennyvíziszap odahordása ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Betelt a pohár a helyieknél, közös tüntetést szerveznek az ellenzéki pártok a külföldről oda szállított szennyvíziszapot is tartalmazó székesfehérvári lerakóhely okozta bűz miatt – erről a DK helyi önkormányzati képviselője adott ki közleményt.

Ráczné Földi Judit azt állítja: hiába kezdeményezte, hogy hozzák nyilvánosságra a mintavételi jegyzőkönyveket, hogy kiderüljön, valóban tisztított szennyvíziszapot hoznak-e a városba, ez a mai napig nem történt meg, így pedig azt sem lehet tudni, hogy a szennyvíziszap-lerakó milyen egészségügyi kockázatot jelent.

Korábban a helyi ellenzéki polgármesterjelölt, az MSZP-s  Márton Roland vette fel sajtótájékoztatóján, hogy a helyszínen fotók, drónfelvételek alapján az ott lerakott anyag folyékony, azaz kezeletlen szennyvíziszap lehet, így joggal vetődik fel a kérdés, hogy a folyékony, kezeletlen szennyvíziszapban milyen egészségre veszélyes anyagok lehetnek.

Nemrég kapott nagyobb nyilvánosságot, hogy Magyarország évente 41 ezer tonna külföldi szennyvíziszapot hoz be Horvátországból, ezt pedig Székesfehérvárra szállítják. A horvát állami tulajdonban lévő hulladékipari cégek az exporttal  lényegében megszabadítják Horvátországot Zágráb teljes évi szennyvíziszaptermésének elhelyezési gondjától, a 24.hu pedig azt is kiderítette: az idehaza a szennyvíziszapot kezelő Fehérvári Téglaipari Kft. számára óriási nyereséget – csak a 2018-as esztendőben 426 millió forint adózott, tiszta hasznot – jelent a fekália átfuvarozása. Ráadásul arra is fény derült, hogy nemcsak horvát szennyvíziszap érkezik hozzánk, hanem Szlovénia egy éves termelésének megfelelő mennyiség is, két magyar feldolgozótelepre.

A székesfehérvári tároló körül kitört botrány hatására Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy két héttel ezelőtti kormányinfón bejelentette, hogy a magyar hatóságok a jövőben nem fognak engedélyezni szennyvíziszap-importot, a meglévő engedélyeket pedig felülvizsgálják.

A Demokratikus Koalíció azt követeli – az ügy kirobbanásakor a szennyvíziszap-szállítástól elhatárolódó – Székesfehérvár városvezetéstől, hogy tiltsa meg, hogy „akár csak egyetlen kiló fülföldi szennyvíziszapot is hozzanak a városba”.

 Ezt a követelésüket jövő hét kedden, este 6 órától a városháza előtt is nyomatékosítani fogják egy tüntetésen.

-írják közleményükben.

Szennyvíziszapügyben szerdán az MSZP jelentette be, hogy Brüsszelhez fordul: Ujhelyi István sajtótájékoztatóján elmondta: az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának tagjaként kedden a környezetvédelemért és az egészségügyért felelős biztosokhoz fordult, akiktől arra vár választ, hogy az Európai Bizottságnak (EB) van-e információja az ügyről, tudnak-e arról, hogy évek óta veszélyes anyagokat szállítanak tagállamok között, ez összhangban van-e az uniós joggal, illetve az Európai Unió biztosított-e ezekhez az ügyletekhez forrást.