Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az USA titokban győzködi Venezuela második legerősebb emberét, hogy árulja el Madurót

Ez a cikk több mint 4 éves.

Diosdado Cabello, a venezuelai alkotmányozó gyűlés elnöke – az ország második legerősebb embere Nicolás Maduro államfő után – júliusban titokban tárgyalt egy Trump-kormányzathoz közel álló személlyel, a találkozók pedig a tervek szerint a jövőben is folytatódnak – árulta el az Associated Press hírügynökségnek egy amerikai kormányzati forrás.

Nicolás Maduro venezuelai elnök, balján Diosdado Cabellóval

A neve elhallgatását kérő tisztviselő szerint Washington ezzel nem arra szeretné rávenni Cabellót, hogy személyesen vegye át a hatalmat, csupán azt szeretné elérni, hogy a jelenlegi rezsim vezetői közül néhányat elkötelezzen egy tárgyalásos hatalomváltás mellett.

Az USA úgy számol, mióta idén januárban Juan Guaidó jobboldali politikus lázadást hirdetett az országot 1999 óta irányító rezsim ellen, kiéleződtek az ellentétek a hatalmon lévő eliten belül is, ezeket a törésvonalakat szeretnék mélyíteni, és általa gyengíteni Nicolás Maduro hatalmát.

Bár Guaidó fellépése után a legtöbb európai és amerikai ország villámgyorsan el is ismerte őt legitim államfőként, a felkelés látványos kudarcba fulladt. Az ellenzéknek nem sikerült elérnie, hogy a hadsereg szembeforduljon a rezsimmel, a Guaidóval szemben táplált nemzetközi remények megalapozatlansága pedig hamar bebizonyosodott. Az USA több körös szigorú gazdasági szankciókat vetett ki Venezuelára: befagyasztották a rezsim vezetőinek amerikai bankszámláit, de a szankciók nagy része a magát baloldalinak hívó rendszer gazdaságpolitikája által már amúgy is nincstelenségbe taszított állampolgárokat sújtja.

Az AP-nak nyilatkozó washingtoni hivatalnok szerint az USA jelenleg „hallgatómódban” van, vagyis próbálja kideríteni, milyen „árat” kérnének a rezsim emberei Maduro hátba szúrásáért.

A július találkozó tényét nemcsak washingtoni források, de Cabello egyik munkatársa is megerősítette, ám tagadta, hogy főnöke Maduro elárulására készülne. Cabello maga sem győzi a nyilvánosság előtt bizonygatni hűségét Maduróhoz.

Egy venezuelai ellenzéki forrás szerint nemcsak Cabellót, de Vladimir Padrino védelmi és Néstor Reverol belügyminisztert is megkörnyékezték az amerikai kormányzati körök, ezt az információt az AP-nek azonban nem sikerült más forrásokból is megerősítenie.

A rezsim embereinek egyébként komoly előnyük származhatna egy Washingtonnal kötendő megállapodással, hiszen sokan tartanak a felelősségre vonástól, ha a rendszer összeomlana. A hírek szerint az USA nemcsak az elkövetett bűncselekmények alól menthetné fel őket, de jelentős magánvagyonuk zárolását is feloldhatná. (Nem mellesleg Cabello számláit is befagyasztották nemrégiben.)

Diosdado Cabello régóta tölt be befolyásos szerepet Hugo Chávez, majd Nicolás Maduro rendszerében, azon a 2013-as videófelvételen, amelyen a rákbeteg Chávez bejelentette utódját, a kijelölt utód, Maduro a Commandante balján, Cabello pedig a jobbján ült. Az elmúlt hónapokban pedig hatalma tovább nőtt, például azzal, hogy saját embereit ültethette a legtöbb állami erőszakszervezet élére. Emellett népszerű a chavista törzsbázis körében is, az elmúlt öt évben keresztül-kasul bejárta Venezuelát nagy nézettségű televíziós műsorával.

Cabellónak is tudnának mit ajánlani Trumpék: a férfit az amerikai kormányzat évek óta drogkereskedelemmel és sikkasztással vádolja, sőt azt is felróják neki, hogy a múltban állítólag Marco Rubio floridai republikánus szenátor elleni merényletet tervezett. (Rubio egyébként „Venezuela Pablo Escobarjának” nevezte Cabellót.

Pillanatnyilag nehéz eldönteni, hogy vajon ki ver át kit: Washington termeli-e épp ki a Madurót megbuktatni szándékozó chavista eliteket, vagy fordítva, Maduroék rángatják-e orruknál fogva a Trump-kormányzat embereit anélkül, hogy eszük ágában lenne engedni. Az mindenesetre világos, hogy a hivatalos retorikával ellentétben a korrupció, kábítószer-kereskedelem vagy a tüntetések elfojtása annyira nem is zavarja az USA-t – ennyiben persze mindez tökéletesen illeszkedik az Egyesült Államok évszázados Latin-Amerika-politikájába.

A venezuelai helyzetről szóló átfogóbb elemzéseinket itt és itt olvashatjátok.

(Associated Press)