Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Maduro hatalmának védelmére orosz hadihajókat küldenek Venezuelába

Ez a cikk több mint 4 éves.

Aláírta Venezuela és Oroszország azt a szerződést, miszerint az orosz hadiflotta egy része ezentúl a dél-amerikai ország kikötőiben fog állomásozni,

válaszul az „elfogadhatatlan” amerikai beavatkozásokra, melyek Nicolás Maduro elnök leváltását célozták – írja a Newsweek.

Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter csütörtökön találkozott Moszkvában orosz kollégájával, Szergej Sojguval, akivel

„aláírtak egy megállapodást hadihajók kölcsönös kikötői tartózkodásáról és megvitatták a venezuelai helyzetet, valamint a kétoldalú katonai és haditechnikai együttműködés ügyét”

– habár az orosz hadihajók valószínűleg gyakrabban fognak megfordulni venezuelai kikötőkben, mint fordítva.

Oroszország már tavaly év végén Tupoljev 160-as típusú szuperszonikus, atomtöltet hordozására is alkalmas bombázó repülőgépeket vezényelt a dél-amerikai országba, melyek a venezuelai légierő repülőgépeivel együtt hajtottak végre gyakorlatokat a karibi térségben, aminek az Amerikai Egyesült Államok egyáltalán nem örült.

Az USA azt se nézte jó szemmel, mikor márciusban Oroszország Iljuszin 76-os nehéz katonai szállítógépeket, és egyéb, személyek és áruk szállítására alkalmas repülőket, velük pedig együtt katonákat, valamint hadianyagot telepített Venezuelába.

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump cserébe korábban azzal fenyegette Venezuelát, hogy kész lenne bevetni a hadsereget az országban uralkodó válság rendezésére – valamint hogy egy hozzá hű rezsimet építsen ki, mely kiszolgálja az amerikai politikai és üzleti érdekeket.

A mostani megállapodás Trump múltheti bejelentése után jött, melynek fényében az USA csaknem totálisan bojkottálja a Maduro-kormányzatot, és Padrino szerint Venezuela

„valóban nehéz helyzetben van az Egyesült Államok akciói miatt”

melyek véleménye szerint nemzetközi jogba ütköznek.

Sojgu a találkozón elmondta kollégájának, Oroszország

„közelről követi a venezuelai eseményeket, és megjegyezte a példátlan nyomást, melyet Washington a helyzet destabilizálása céljából az országára helyez”.

Felajánlotta továbbá hogy segíti Madurot a „legitim, megválasztott” kormánya megvédésében, valamint elítélte az USA külső beavatkozását.

Venezuelában hónapok óta válsághelyzet van, a gazdaság gyakorlatilag összeomlott, és Juan Guaidó, Maduro ellenzékének vezére az USA támogatása mellett kikiáltotta magát az ország elnökének, miközben a Maduro-kormány továbbra is a helyén van.

A feszült helyzetben az ország egyre inkább az Egyesült Államok és Oroszország közötti hatalmi vetélkedés terepévé válik, melynek keretében az USA újabb és újabb szankciókat vet ki, ezzel tovább nehezítve az ország helyzetét, miközben Oroszország immár egy kisebb hadsereget állomásoztat a Dél-Amerikai országban.

A venezuelai válságról korábbi, „Hogyan lett ekkora katasztrófa Venezuelából?” című cikkünkben olvashattok részletesebben.

via Newsweek