Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Te ki mersz állni az áldozatok mellett? – Kampány indul a gyűlölet-bűncselekmények ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az utóbbi napokban két gyűlölet-bűncselekmény is nagy nyilvánosságot kapott: a bényei falunapon a szivárványos táskája miatt vertek meg egy lányt, az Örs vezér terén pedig a Mérce egyik szerzőjét fejelték le, mert arab bevándorólónak nézték.

De mi is az a gyűlölet-bűncselekmény?

A gyűlölet-bűncselekményeket előítéletes indítékból követik el. Gyűlölet-bűncslekemény minden olyan bűncselekmény, melynek során az áldozatot egy bizonyos tulajdonság által egy csoporthoz való vélt vagy valós tartozása alapján választja ki az elkövető (pl. faji hovatartozás, nemzeti vagy etnikai származás, nyelv, bőrszín, vallás, nem, kor, értelmi vagy testi fogyatékosság, szexuális irányultság vagy más hasonló tulajdonság).

Gyűlölet-bűncslekeménynek számít

  • a fizikai erőszak (bántalmazás),
  • a szexuális erőszak,
  • a fenyegetés,
  • az uszítás (a Büntető törvénykönyvben: közösség elleni uszítás: amikor valaki nagy nyilvánosság előtt erőszakra vagy gyűlöletre uszít),
  • a zaklatás / bullying, zaklató üzenetek,
  • a vandál rongálás,
  • a szóbeli erőszak.

A gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni kiemelt büntetőjogi fellépés azért fontos, mert az előítéletes indokból elkövetett bűncselekmények nem csak az áldozatot traumatizálják, hanem azt az egész közösséget is megfélemlíthetik, amelyhez való tartozása vagy vélt tartozása miatt történik a támadás.

Ezek a bűncselekmények valójában az egész társadalom békéjét is fenyegetik, mert hozzájárulhatnak az etnikai, vallási vagy más törésvonalak mentén kialakuló feszültségek fokozódásához.

A civil jogvédő szervezetekből álló Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) szerint a magyarországi gyűlölet-bűncselekmények közül csak az esetek töredékében vonják felelősségre az elkövetőt, és ezen esetekben is gyakran az eset súlyánál jóval enyhébb büntetéssel.

A fellépést nagyban nehezíti, hogy a hatóságokba vetett bizalom alacsony szintje miatt az áldozatok nem merik jelenteni az őket ért támadásokat. És ez ugyanígy igaz a  szemtanúkra is.

A magyar LMBTQI közösséget támogató Háttér Társaság egy kísérlet keretein belül tesztelte, hogyan reagál egy átlagember, ha gyűlölet-bűncselekményt lát a közvetlen közelében. Az eredmény sajnos nem meglepő: kilenc emberből egy mert fellépni a kezdetben szóban gyűlölködő, majd lökdösődő elkövető ellen. A kísérlet végén többen azt mondták, bár elítélték az elkövető viselkedését, nem mertek volna elsőként kiállni az áldozat mellett, ezért örültek, hogy valaki ennyire bátor volt.

A szervezet éppen ezért kampányt indít, mellyel azt szeretné elősegíteni, hogy az áldozatok és a szemtanúk is merjenek fellépni a gyűlölet-bűncselekmények ellen.

Hogyan segíthetsz?

A szervezet azt tanácsolja, ha gyűlölet-bűncselekményt látsz,

  • próbálj a saját biztonságodat szem előtt tartva segíteni! Kiabálj hangosan, próbáld felhívni mások figyelmét a történésekre! Szükség esetén hívd a 112-es segélyhívószámot, és értesítsd a rendőrséget! Semmiképp se támadj vissza, mert az veszélyes lehet!
  • A támadás után, amint lehetőséged van rá, segítsd az áldozatot azzal, hogy feljegyzel mindent, amire emlékszel, amit meg tudtál figyelni! A támadás pontos helye és időpontja mellett fontos az is, hogy leírd a támadót vagy támadókat.
  • Biztasd az áldozatot, hogy tegyen feljelentést, és tájékoztasd, hogy a Háttér Társaság által működtett jogsegélyszolgálattól ingyenes jogi segítséget kaphat. Ezen kívül a támadás pszichés hatásait is fontos kezelni, amiben az 137-37 ingyenes számon elérhető Információs és Lelkisegélyvonal tud segíteni.

„Az, hogy ezek a történetek nem kerülnek nyilvánosságra még inkább erősíti az áldozatokban azt az érzést, hogy nincs értelme a hatóságokhoz fordulni. Ezen változtatnunk kell, hiszen a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) embereknek is joguk van ahhoz, hogy félelem nélkül, biztonságban éljék mindennapjaikat életük minden területén.”

– írja a Háttér Társaság.

A kampánynak hírét viheted a #hangosabbagyuloletnel hashtaggel és a témával kapcsolatos posztjaiddal, illetve ha te is estél már gyűlölet-bűncselekmény áldozatává, vagy szemtanúja voltál már ilyesminek, anonim módon elmesélheted saját történeted, ami kikerül a Háttér Társaság weboldalára, ezzel is elősegítve, hogy még többen meg merjenek szólalni.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, 2019. augusztus 1-jén életbe lépett egy új rendőrségi protokoll, amely – a jogvédő szervezetek reményei szerint – hatékonyabbá teszi majd a gyűlölet-bűncselekmények kezelésével összefüggő rendőrségi feladatok végrehajtását Magyarországon.

Címlapkép: pixabay.com