Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra beindult a Stájer Gárda nevű szlovén szélsőjobboldali paramilitáris szervezet

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tavaly ősszel bontott zászlót Szlovéniában a szélsőséges jobboldali félkatonai alakulat, a Stájer Gárda, ami önmagát „Szabad emberek önkéntes védelmi csoportjának” írja le. Valójában a csoport a történelmi Stájerország területén működik (ez Szlovéniát és Ausztriát is magában foglalja), tagjai alaki gyakorlatokat/fegyveres kiképzést kapnak és a szerintük „elkerülhetetlen jövőbeli konfliktusokra” készülnek.

Az alakulat megjelenése felháborodást váltott ki már tavaly is Szlovénia-szerte, akkor politikusok és állampolgárok is kifejezték ezt. A maribori fellebbviteli bíróság idén tavasszal aztán (nem jogerősen) nyolc hónap letöltendő börtönnel sújtotta a szervezet vezetőjét, Andrej Siskot, aki egy futballultrából lett korábban szélsőjobboldali politikus, és tavaly ősszel 2,2 százalékot szerzett a választásokon Egyesült Szlovénia nevű pártjával. Az ítélet szerint Sisko az alkotmányos rend megdöntésére szervezkedett.

Miután Sisko 6 hónapot le is töltött büntetéséből, szabadon bocsájtották, és a jelek szerint újra – bár jelenleg kevésbé harciasan – elkezdte a gyakorlatozást a Stájer Gárdával. A Delo nevű szlovén lap beszámolója szerint magánterületen, a kelet-szlovéniai Podcetrtek közelében,

mindössze húsz kilométerre a szlovén-horvát határtól 45 álarcos és olívazöld egyenruhát viselő férfi gyakorlatozott. Sisko a háromnapos táborozást bejelentette a rendőrségnek és engedélyt is kapott rá.

A szervezet hírhedt a menekültekkel szembeni szélsőséges, kirekesztő eszméiről is. A hírről az MTI is „Illegális bevándorlás” címszó alatt számolt be, valamint fontosnak tartotta megemlíteni a forrása alapján, hogy

„A horvát-szlovén határon mindennaposak a határsértések.”

Az utóbbi időben többször is tapasztalhatóak voltak szélsőséges jobboldali eszmék megerősödésére utaló jelek Magyarországon, illetve világszerte.

A Mércén nemrég Kapelner Zsolt írt elemző cikket az új jobboldal térhódításáról, illetve annak a fasizmussal való viszonyáról.

(MTI)