Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Salvini dominál Északon és Közép-Olaszországban, az Öt Csillag megvédte pozícióit Délen, feléledt a balközép párt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Róma A hosszúra nyúlt vasárnapi olasz választási este feltétlen győztese Matteo Salvini belügyminiszter, miniszter-helyettes és pártja a Liga (ex Északi Liga). Salvini pontosan ugyanannyi szavazatot kapott most (32%), amennyivel új, stabil kormányzó párthoz illő szavazóbázist szedhetett össze: Észak-Olaszország jobboldali szavazói kitartottak mellette, ezenkívül a középső tartományokban (Lazio, Toscana, Umbria) is sikerült kialakítania bázisokat.

Budapest, 2019. május 2.
Matteo Salvini, olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes (k) és egy olasz vállalkozó (b) a Matteo Salvini tiszteletére rendezett fogadáson az olasz nagyköveti rezidencián, Budapesten 2019. május 2-án. Az olasz politikus ezen a napon megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel.
MTI/Mónus Márton

Ezzel párhuzamosan Matteo Renzi után összeszedte magát az olasz balközép Demokrata Párt. Az új főtitkár, Nicola Zingaretti választók számára közérthetőbb és kicsi balosabb projektje feledtetni látszik a pártbázissal a reformdühbe belebukó Matteo Renzit és szellemét, ez jelenleg 22%-ra volt elég. Ezzel viszont Zingaretti lett a legerősebb erő vezetője Salvini után.

Dél-Olaszország ugyancsak kevésbé meglepő módon továbbra sem kér a karrierje kezdetén az Északi Ligával a Mezzogiorno polgárainak szidalmazásával és ellenük folytatott északi gyűlöletkampánnyal magát megalapozó Salviniből.

2017-ben az ország délebbi tartományait (Abruzzo, Molise, Campania, Puglia, Basilicata, Calabria) és Szicíliát a nápolyi illetőségű Luigi di Maio, az Öt Csillag vezetője megszerezte a párt számára, most pedig kemény harcban ugyan, de megtartották ezeket a bázisokat. Sokat vesztettek viszont az ország többi részében, így teljesítményük csupán 17 százalékos lett, ez majdnem csupán fele 2017-es eredményeiknek.

Beppe Grillo a párt „szellemi vezetője” és alapítója a választási eredményekre csak annyit reagált:

„Ma Mária Rádió és gregorián énekek a program”

utalva arra, nagyon is le kell nyugtatni az idegeit.

Az Öt Csillag azonban igazán nem csodálkozhat: eddig kormányprogramjukból szinte semmit nem tudott megvalósítani Giuseppe Conte koalíciója, és a 2018 nyári, menekülteket Olaszországba menteni kívánó Aquarius hajó ügye óta Salvini kváz-kormányfőként dominál helyettük. Az olaszok most mindezt érzékelték is, és Salvininek immár tényleges felhatalmazást is adnának, ha holnap lenne a választás.

Salvini előretöréséből Silvio Berlusconi egykor domináns jobboldali pártja, a Forza Italia jött ki a legrosszabbul. Minden várakozáson alul, 7,5%-kal az utolsó előtti helyre futott be az Európai Néppártban politizáló Forza. Így tehát, míg Salvini továbbra sem tudott a baloldal sáncai közé betörni (ezt az Öt Csillag tette meg korábban), a jobboldal rivális erőit végleg kannibalizálhatja bevándorlásellenes és gazdaságilag ultrakapitalista programja.

(Il Fatto Quotidiano)

Címlapkép: MTI/Mónus Márton