Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Leépítésbe kezdtek a Mercedesnél és az Audinál

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogyan már a vendégmunkásokról szóló riportunkban is írtuk, az autóipari termelés lassulása Magyarországot is elérte. Ennek megfelelően az olyan cégek, mint a Mercedes, leépítésbe kezdtek Magyarországon – írja a Szakszervezetek.hu.

A cégek azt állítják, ebben semmi meglepő nincsen: csoportos létszámleépítésekről még nincsen szó, az eddig teljesen kihasznált kapacitások visszafogására, a betöltött pozíciók csökkenésére „mindenhol akad példa”.

A Szakszervezetek.hu megkeresésére a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kommunikációs osztálya a következőt válaszolta:

„A kecskeméti Mercedes-Benz gyár a mindenkori termelési igényeihez igazítva, rugalmasan él a munkaerő-kölcsönzés lehetőségével.”

Példaként azt az időszakot említik, amikor átmeneti jelleggel, egymás mellett üzemelt a régi, illetve az új karosszériaüzemük.

A cég szerint ez a leépítés egy tervezett folyamat része: mostmár csak az új üzemben, kizárólag új generációs kompakt modellek készülnek: a tavaly jelentkező, plusz erőforrás-igény már nem áll fenn,

így ezt nem is kell „kölcsönzött” munkaerővel fedezni.

A Napi.hu egyik munkatársa az Audival kapcsolatban pedig arról értesült, hogy a győri gyár több üzemegységében plusz két héttel meghosszabbították a nyári leállást, így az egy héttel korábban kezdődik majd és egy héttel később fog véget érni.

A gyár sajtóosztálya viszont cáfolta az üzem átszervezését: szerintük a motorgyártásban a nyári hónapokban alapvetően sincsen minden területet átfogó termelési szünet, egyes területeken július közepe és augusztus vége között van leállás, más szegmensekben csökkentett üzemmódban zajlik a termelés.

Azt viszont elismerték, hogy az utóbbi hónapokban bizonyos számú, határozott idejű munkaszerződést nem hosszabbítottak meg. A vállalat szerint ez is egy természtes folyamat része: az ilyen szerződéseket a lejártukkor felülvizsgálják és csak akkor hosszabbítják meg, ha szükséges.

Frissítés 08.12:

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. gyár kommunikációs osztálya az alábbi közlemény juttatta el szerkesztőségünkhöz az üggyel kapcsolatban:

A tavalyi év végén minden fél számára jelentős sikerrel zárultak a szakszervezetekkel folytatott bértárgyalások. A megállapodás eredményeként a leggyakoribb munkavállalói kategóriákban két év alatt összesen 35 százalékkal emelkedik az alapbér társaságunknál, ebből az első, 22 százalékos emelés már 2019. január elseje óta érvényben van.

A különféle egyéb juttatásokkal kiegészülő, vonzó munkavállalói csomagnak köszönhetően a kecskeméti gyár stabil és nagyságrendileg változatlan saját dolgozói létszámra támaszkodik.

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár a mindenkori termelési igényeihez igazítva, rugalmasan él a munkaerőkölcsönzés lehetőségével. Példaként lehet megemlíteni az elmúlt időszakot, amikor átmeneti jelleggel párhuzamosan üzemelt a telephelyen a régi, illetve a 2017 év végén átadott új karosszériaüzemünk. Mindez természetesen egy tervezett folyamat része volt: mivel jelenleg már csak az új üzemben, és kizárólag az új generációs kompakt modellek készülnek a kecskeméti gyárban, a tavalyi év folyamán átmenetileg jelentkező, kölcsönzött munkaerővel fedezett pluszerőforrás-igény immár nem áll fenn.

A Kecskeméten készülő kompaktautók, vagyis az A-osztály, illetve a kizárólag Magyarországon gyártott CLA Coupé és CLA Shooting Brake modellek iránt továbbra is világszerte élénk a kereslet. A kecskeméti gyár termelési naptára az egész évre telített, a telephely teljes kapacitással működik, ezért a nyári időszakban sem lesz leállás.

Címlapkép: pixabay.com