Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Ferencvárosban van pénz. Csak szándék kérdése, hogy a problémák meg legyenek oldva”

Augusztus 12-e és 16-a között tartják majd Budapest kilencedik kerületében, Ferencvárosban az ellenzéki előválasztást, amelynek eredménye eldönti, hogy Baranyi Krisztina vagy Jancsó Andrea indulhat majd az őszi önkormányzati választáson a Fidesz jelöltjével szemben a polgármesterségért. Baranyi Krisztinával, a Párbeszéd, az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és egy helyi civil szervezet, a Kulcs Egyesület (Kulcs a Városhoz, Kulcs a Közélethez Egyesület) által támogatott jelölttel beszélgettünk.

Jancsó Andreával, a Momentum, a DK és az MSZP jelöltjével készített videóinterjúnk a jövő héten várható!

Az európai parlamenti választások előtt megkötött ellenzéki megállapodás értelmében Ferencvárosban a Párbeszéd jelölhetett volna polgármester-jelöltet, aki Baranyi Krisztina lett volna. Ez a helyzet azonban az EP-választás után megváltozott, és a Momentum indítványozására Jancsó Andrea mögé állt be az ellenzéki pártok egy része. A Párbeszéd részéről Karácsony úgy nyilatkozott, az előválasztás győztesét fogja támogatni, a ferencvárosiakra bízza, melyik jelöltet tartják jobbnak.

A Párbeszéd egyébként a Závecz közvéleménykutató-intézettel korábban felmérést készíttetett a legesélyesebb ellenzéki jelöltről a kilencedik kerületben, ennek alapján egyértelműen Baranyi jött ki győztesnek. Mögötte a második helyezett szorosan a kerületet évekig vezető Gegesy Ferenc lett, aki viszont támogatásáról biztosította Baranyit.

Baranyi Krisztina és Diószegi-Horváth Nóra / Mérce

Beszélgetésünk során többek közt ezért fejezte ki Baranyi értetlenségét a Momentum döntésével kapcsolatban, hogy pont ebben a kerületben rúgták fel a korábbi ellenzéki megállapodást, hiszen, ahogy ő fogalmazott,

„nagyon sok vitatott polgármester-jelölt van a kerületekben”, mégis csak az ő személye volt az, ami az EP-választáson a második legjobb eredményt elérő ellenzéki pártnak nem felelt meg.

Baranyival nem csak az előválasztásról és a közelgő önkormányzati választásokról beszélgettünk, hanem Ferencvárosról, a kerületi lakosokat érintő legfontosabb problémákról és a független képviselőnek az elmúlt öt évben itt végzett munkájáról is. Ellátogattunk a Bakáts térre, a kerület egyik legjelentősebb közösségi terére, ahol Baranyi elmondta, hogy a tervek szerint ott is csökkenni fog a zöldterület a térkövezésnek köszönhetően, annak ellenére, hogy Ferencvárosnak nagy szüksége lenne több autómentes, zöldebb területre.

Ezután az Illatos útra mentünk, ahonnan Baranyi munkájának köszönhetően elszállítottak 12 ezer hordónyi súlyosan mérgező vegyianyag-maradékot, miután Tarlós Istvánnál, Lázár Jánosnál és Orbán Viktornál is személyesen közbenjárt. A Táblás közben is látogatást tettünk, ahol a helyi lakosok fordultak 2018-ban Baranyihoz segítségért, miután évekig hiába küzdöttek a hivatalos útvonalakon azért, hogy a környéken ki legyen építve a közvilágítás.

A siker kulcsa itt Baranyi szerint abban rejlett, hogy

„a sötétség, az, hogy idősek hazajönnek, elbotlanak, elesnek, megsérülnek gyerekek biciklivel, ez nem csak a baloldali szavazókat érinti. Senkinek nem jó az, mindenki elégedetlen azzal, hogyha nincsen világítás. Nyilvánvalóan ezt a hatalom is érzi, és hogyha ennek jele van, és nem csak a beadványokra válaszolnak valamit, amit meg ugye, ha savanyúan is, de elfogadnak az emberek, hanem a sajtóba kerül és van egy kis hírverés körülötte, akkor lépni fognak, hiszen az ő szavazóikról is szó van, nekik pedig minden egyes szavazat számít ahhoz, hogy hatalmon maradjanak.”

Utolsó állomásunk a Kerekerdő Park volt, ami az utóbbi hetekben azzal került be a hírekbe, hogy a Kétfarkú Kutya Párt az egyik júniusi hőhullám során a rettenetesen felforrósodott csúszdán rántottát sütött, „illegális önkormányzati gyereksütőnek” aposztrofálva a játékszert.

Baranyi elmondta, a játszótérrel kapcsolatban már évekkel ezelőtt kapott a környező házakban élő szülőktől panaszokat, mert nyáron, amikor a legtöbb gyerek használná, annyira felforrósodik az összes játék, hogy nem lehet őket használni. Baranyi emiatt már 2016-ban beadott egy előterjesztést, hogy a játszótéren szereljenek fel napvitorlákat, de ezt a fideszes és az ellenzéki képviselők is leszavazták.

A polgármester-jelölt szerint ez csak egy volt több tucatnyi érthetetlen döntés közül, ami az elmúlt években a kerületben született, pedig

Ferencvárosban „van pénz. Tényleg, csak szándék kérdése, hogy az emberek mindennapi életét megkönnyítő dolgokat megoldják.”

Baranyi Krisztinát kérdezte: Diószegi-Horváth Nóra. A videót készítette: Bogatin Bence, Csengel Karina és Pósfai Orsi.

NE MARADJ LE AZ ÚJ VIDEÓINKRÓL! IRATKOZZ FEL A LENTI GOMBON, VAGY  A LINKEN, A FELIRATKOZÁS GOMBRA KATTINTVA A YOUTUBE CSATORNÁNKRA!

Hol politizáljon az ellenzék a szájzártörvény után: az Országgyűlésben vagy az utcán?

Hol képviseli választópolgárait az ellenzék, ha az Országgyűlésben Kövér László az úr? Mit csináljon egy politikus, ha kérdéseire Orbán Viktor csak cinikus választ ad? Hogyan juthat bárki valódi információkhoz, ha a Fidesz mindent megtesz azért, hogy elfedje azokat? Hol politizáljon az ellenzék: az Országgyűlésben vagy az utcán?