Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Ferencvárosban van pénz. Csak szándék kérdése, hogy a problémák meg legyenek oldva”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Augusztus 12-e és 16-a között tartják majd Budapest kilencedik kerületében, Ferencvárosban az ellenzéki előválasztást, amelynek eredménye eldönti, hogy Baranyi Krisztina vagy Jancsó Andrea indulhat majd az őszi önkormányzati választáson a Fidesz jelöltjével szemben a polgármesterségért. Baranyi Krisztinával, a Párbeszéd, az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és egy helyi civil szervezet, a Kulcs Egyesület (Kulcs a Városhoz, Kulcs a Közélethez Egyesület) által támogatott jelölttel beszélgettünk.

Jancsó Andreával, a Momentum, a DK és az MSZP jelöltjével készített videóinterjúnk a jövő héten várható!

Az európai parlamenti választások előtt megkötött ellenzéki megállapodás értelmében Ferencvárosban a Párbeszéd jelölhetett volna polgármester-jelöltet, aki Baranyi Krisztina lett volna. Ez a helyzet azonban az EP-választás után megváltozott, és a Momentum indítványozására Jancsó Andrea mögé állt be az ellenzéki pártok egy része. A Párbeszéd részéről Karácsony úgy nyilatkozott, az előválasztás győztesét fogja támogatni, a ferencvárosiakra bízza, melyik jelöltet tartják jobbnak.

A Párbeszéd egyébként a Závecz közvéleménykutató-intézettel korábban felmérést készíttetett a legesélyesebb ellenzéki jelöltről a kilencedik kerületben, ennek alapján egyértelműen Baranyi jött ki győztesnek. Mögötte a második helyezett szorosan a kerületet évekig vezető Gegesy Ferenc lett, aki viszont támogatásáról biztosította Baranyit.

Baranyi Krisztina és Diószegi-Horváth Nóra / Mérce

Beszélgetésünk során többek közt ezért fejezte ki Baranyi értetlenségét a Momentum döntésével kapcsolatban, hogy pont ebben a kerületben rúgták fel a korábbi ellenzéki megállapodást, hiszen, ahogy ő fogalmazott,

„nagyon sok vitatott polgármester-jelölt van a kerületekben”, mégis csak az ő személye volt az, ami az EP-választáson a második legjobb eredményt elérő ellenzéki pártnak nem felelt meg.

Baranyival nem csak az előválasztásról és a közelgő önkormányzati választásokról beszélgettünk, hanem Ferencvárosról, a kerületi lakosokat érintő legfontosabb problémákról és a független képviselőnek az elmúlt öt évben itt végzett munkájáról is. Ellátogattunk a Bakáts térre, a kerület egyik legjelentősebb közösségi terére, ahol Baranyi elmondta, hogy a tervek szerint ott is csökkenni fog a zöldterület a térkövezésnek köszönhetően, annak ellenére, hogy Ferencvárosnak nagy szüksége lenne több autómentes, zöldebb területre.

Ezután az Illatos útra mentünk, ahonnan Baranyi munkájának köszönhetően elszállítottak 12 ezer hordónyi súlyosan mérgező vegyianyag-maradékot, miután Tarlós Istvánnál, Lázár Jánosnál és Orbán Viktornál is személyesen közbenjárt. A Táblás közben is látogatást tettünk, ahol a helyi lakosok fordultak 2018-ban Baranyihoz segítségért, miután évekig hiába küzdöttek a hivatalos útvonalakon azért, hogy a környéken ki legyen építve a közvilágítás.

A siker kulcsa itt Baranyi szerint abban rejlett, hogy

„a sötétség, az, hogy idősek hazajönnek, elbotlanak, elesnek, megsérülnek gyerekek biciklivel, ez nem csak a baloldali szavazókat érinti. Senkinek nem jó az, mindenki elégedetlen azzal, hogyha nincsen világítás. Nyilvánvalóan ezt a hatalom is érzi, és hogyha ennek jele van, és nem csak a beadványokra válaszolnak valamit, amit meg ugye, ha savanyúan is, de elfogadnak az emberek, hanem a sajtóba kerül és van egy kis hírverés körülötte, akkor lépni fognak, hiszen az ő szavazóikról is szó van, nekik pedig minden egyes szavazat számít ahhoz, hogy hatalmon maradjanak.”

Utolsó állomásunk a Kerekerdő Park volt, ami az utóbbi hetekben azzal került be a hírekbe, hogy a Kétfarkú Kutya Párt az egyik júniusi hőhullám során a rettenetesen felforrósodott csúszdán rántottát sütött, „illegális önkormányzati gyereksütőnek” aposztrofálva a játékszert.

Baranyi elmondta, a játszótérrel kapcsolatban már évekkel ezelőtt kapott a környező házakban élő szülőktől panaszokat, mert nyáron, amikor a legtöbb gyerek használná, annyira felforrósodik az összes játék, hogy nem lehet őket használni. Baranyi emiatt már 2016-ban beadott egy előterjesztést, hogy a játszótéren szereljenek fel napvitorlákat, de ezt a fideszes és az ellenzéki képviselők is leszavazták.

A polgármester-jelölt szerint ez csak egy volt több tucatnyi érthetetlen döntés közül, ami az elmúlt években a kerületben született, pedig

Ferencvárosban „van pénz. Tényleg, csak szándék kérdése, hogy az emberek mindennapi életét megkönnyítő dolgokat megoldják.”

Baranyi Krisztinát kérdezte: Diószegi-Horváth Nóra. A videót készítette: Bogatin Bence, Csengel Karina és Pósfai Orsi.

NE MARADJ LE AZ ÚJ VIDEÓINKRÓL! IRATKOZZ FEL A LENTI GOMBON, VAGY  A LINKEN, A FELIRATKOZÁS GOMBRA KATTINTVA A YOUTUBE CSATORNÁNKRA!