Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy héttel elhalasztják a ferencvárosi előválasztást

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az ATV.hu úgy értesült, egy héttel elhalasztják a ferencvárosi előválasztást, amelyen eldől, a Momentum, MSZP és Jobbik által támogatott Jancsó Andrea vagy pedig az LMP és Kétfarkú Kutyapárt által is támogatott Baranyi Krisztina lesz-e az ellenzék közös polgármesterjelöltje a kerületben.

Az ATV.hu úgy tudja, a tervezetthez képesti egyhetes csúszást az magyarázza, hogy a várakozásokhoz képest Áder János államfő egy héttel későbbre írta ki az önkormányzati választások időpontját. Mint arról mi is beszámoltunk, az államfő október 13-ra tűzte ki a választásokat.

„Augusztus 5-én kezdődik majd a jelölés, és azt követően 12-e és 16-a között bonyolítják le a sátrakban a ferencvárosi polgármesteri előválasztást. Abban az esetben, hogy ha a pártok között mégsem jönne létre olyan politikai konszenzus, amely az előválasztásnak egyébként feltétele, akkor a civilek kimaradnak az előválasztásból és a pártokra bízzák, hogy ezt letudják egymás között” – mondta el Magyar György, a Karácsony Gergely győzelmével zárult budapesti előválasztást is felügyelő Civil Választási Bizottság elnöke.

Baranyi Krisztina múlt pénteken egy Facebook-bejegyzésben azt javasolta, hogy ne csak a polgármesteri, hanem a képviselőjelölti helyekről is előválasztáson döntsenek a IX. kerületben. Magyar György ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, ilyen kezdeményezés még nem érkezett a Civil Választási Bizottsághoz.

Mint arról korábban írtunk, az előválasztáson való elinduláshoz azt a feltételt szabták Baranyi Krisztinának a vele szemben álló Jancsó Andreát támogató pártok, hogy írja alá: támogatja az általuk összeállított közös egyéni képviselőjelöltek és közös ellenzéki kompenzációs jelöltek (tehát a választások után felálló új képviselő-testület lehetséges ellenzéki tagjainak) listáját.

A listák tartalmáról azonban vita alakult ki a felek között az előválasztással kapcsolatos egyeztetések során: a Jancsó Andreát támogató MSZP-Momentum-Jobbik oldal szerint konszenzus született a listákról, Baranyi szerint viszont ő maga nem vett részt az erről szóló tárgyalásokon, és ennek megfelelően a megállapodás tartalmát sem ismerte eredetileg. A Jancsó Andreát támogató tömb eredeti javaslata szerint Ferencváros 12 választókörzetéből a Momentum, az MSZP és a DK 3-3, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP pedig 1-1 helyet kapna.

Baranyi Krisztina és Jancsó Andrea ma este vitázni is fog egymással, a vitát élőben közvetítjük a Mércén.

A fővárosban egyébként mára minden kerületben megszületett az ellenzéki megállapodás, a II. kerületben épp tegnap mutatkozott be a közös ellenzéki polgármesterjelölt, az MSZP-s Őrsi Gergely és csapata.