Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiírta az önkormányzati választás időpontját Áder János

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján megjelent az őszi önkormányzati választás időpontja:

Áder János államfő október 13-ára, azaz október második vasárnapjára tűzte ki a voksolás napját.

A választási törvény szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek előző általános választását (2014) követő ötödik év októberében kell megtartani. A választást úgy kellett meghatároznia Ádernek, hogy a magyarországi szavazás napja a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé essen.

Áder szerint sosem volt még szabadabb választás Magyarországon, mint amilyen ez lesz:

„Demokráciánk erejét, stabilitását a nemzet választójoggal rendelkező polgárainak szabad és felelős akaratnyilvánítása biztosítja. Az 1990-ben megtartott első szabad választások óta minden alkotmányos feltétel adott ahhoz, hogy magunk döntsünk saját sorsunkról, a jelenünket és jövőnket meghatározó kérdésekről.”

– írja közleményében.

Az államfő arra biztat mindenkit, hogy „állampolgári jogával élve vegyen részt az idei önkormányzati választáson”.

Az önkormányzati választáson a megyei (fővárosi) és helyi (kerületi) önkormányzati képviselőket, a polgármestereket és a főpolgármestert, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselőket választják meg.

A megyei és helyi önkormányzati választáson azok választhatnak, akiknek az adott településen/megyében van az állandó lakcímük. Az állampolgárok a tartózkodási helyükön is szavazhatnak, amennyiben azt a választás kitűzését legalább 30 nappal megelőzően bejelentették, és a választás napján még érvényes. Erre vonatkozó kérelmüket benyújthatják online és papír alapon.

Augusztus 23-ig mennek ki az értesítők arról, hogy ki szerepel a választói névjegyzékben. A kampány hivatalosan augusztus 24-én kezdődhet , ajánlásokat pedig szeptember 9-ig lehet ajánlásokat gyűjteni.

Öt évvel ezelőtt szintén október második vasárnapján, 12-én tartották a voksolást. 2010-ben és 2006-ban október első vasárnapjára írták ki az önkormányzati választást: 2010-ben október 3-án, 2006-ban október 1-jén volt. 2002-ben és 1998-ban a hónap második felében tartották a szavazást: október 20-án, illetve október 18-án. (1990-ben még két fordulóban volt a szavazás, szeptember 30-án és október 14-én, 1994-ben pedig – akkor még nem volt meghatározva, hogy októberben kell lennie a szavazásnak – december 11-én.)

(via Index, 444)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd