Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hadházy szerint a BRFK és a belügy cége is benne van a Microsoft-botrányban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő az Átlátszó blogján arról számolt be, hogy a Microsoft tavalyi magyarországi korrupciós botrányában maga az Országos Rendőrfőkapitányság (ORFK) és a Belügyminisztérium egyik cége, a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. (NISZ) is érintett.

Mint ismeretes, tavaly augusztusban derült ki, hogy az amerikai ügyészség és tőzsdefelügyelet vesztegetés gyanúja miatt nyomoz Magyarországon. A Microsoft céget, illetve magyarországi viszonteladóit érintő nyomozás feltételezései szerint kormányzati szereplők megvesztegetésére is sor kerülhetett.


Dióhéjban az ügy így néz ki: 2013 és ’14 folyamán a Microsoft brutális kedvezményekkel adta el termékeit magyar közvetítőcégeknek, akik aztán kormányzati intézményeknek adták tovább ezeket a szoftvereket, csak már a piacival majdnem megegyező áron. Az amerikai hatóságok azt feltételezik, hogy a viszonteladók a hatalmas profitból kormányzati szereplőket is lefizethettek, így garantálva, hogy a kormányzat nem mástól vesz szoftvereket.

Az egész 2012-ben kezdődött, egy hivatalos találkozóval, amelyen Orbán Viktor és a Microsoft egyik akkor igazgatója, Kevin Turner között, amelyen néhány magyar cégvezető – feltételezhetően a későbbi viszonteladók – is részt vett.

Az ezt követő két esztendőben évi hozzávetőleg 8 milliárdnyi közbeszerzés folyt át a magyar közvetítőkön, ebből alkalmanként 30, de olykor akár 50-60 százalék is ezeknek a cégeknek a zsebébe vándorolt.

A Microsoft 2014-ben figyelt fel a gyanús ügyletekre, és indított belső vizsgálatot, amelynek nyomán több magas rangú beosztottat is elbocsátottak a cég itteni leányvállalatától, és bontottak szerződést a négy legnagyobb magyar beszállítócéggel, amelyek sora azóta is jól megy, milliárdos állami megrendeléseket kapva a Miniszterelnökségtől.

Tavaly októberben Mesterházy Attila kérdésére válaszolva Polt Péter legfőbb ügyész arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy

„Az ügyészségre a kérdés tárgyát érintően egy feljelentés érkezett, amely 2018. április 24. napján bűncselekmény gyanújának hiányában elutasításra került”

Hadházy mostani állítása szerint a NISZ egyértelműen beazonosítható az amerikai jelentésben, a cég által közzétett 5 millió forint feletti szerződések listájáról.

Az ORFK-t közvetetten sikerült beazonosítani, mivel a rendőrség honlapjáról épp ennek az időszaknak a beszerzései hiányoznak, Hadházy viszont egy korábbi, napi.hu egy korábbi cikkének értesülései alapján azonban pontosan beazonosíthatóvá vált a főkapitányság.

FRISSÍTÉS (18:35)

Cikkünk megjelenése után a NISZ Zrt. sajtóosztálya levélben kereste meg szerkesztőségünket, ebben közölték, hogy a lefolytatott közbeszerzés szabályos volt. A teljes közlemény szövege:

A „Hadházy szerint a BRFK és a belügy cége is benne van a Microsoft-botrányban” cikkükkel kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatjuk.

A Microsoft-vizsgálattal kapcsolatban nem érkezett megkeresés a NISZ Zrt-hez.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő állításával ellentétben szabályos, típusa szerint központosított közbeszerzés keretében, verseny újraindításos eljárás lefolytatását követően, a legkedvezőbb árat biztosító céggel kötött szerződést 2013. júliusában, az akkor még az NFM felügylete alá tartozó NISZ Zrt.

(https://blog.atlatszo.hu)