Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Beer Miklós: a választások előtt szóltak, hogy „fogjam be a szájam”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hivatalosan augusztus 24-től vonul nyugdíjba Beer Miklós váci megyés püspök, ebből az alkalomból készített vele interjút a hvg.hu. Beer – aki az elmúlt években többször is bekerült a sajtóba a menekült és hajléktalan emberekkel szembeni gyűlöletkeltés elleni, illetve munkavállalók melletti felszólalásaival – az interjúban beszélt arról, hogy „persona non gratának” tartják a „királyi televízióban”, illetve arról, is hogy a 2018-as választások előtt egy „politikai szerepet vállaló” régi barátja rászólt, hogy „fogjam be a szájam”.

Közéleti, politikai-társadalmi témájú megszólalásairól a nyugdíjba vonuló püspök így nyilatkozott:

„Többször kaptam meg, hogy az ellenzéki oldalon állok. Azt tartom a legnagyobb problémának a mai magyar társadalomban, hogy nem beszéljük végig a problémákat. Nagyon beállt ez a jobb-baloldali megosztottság, amit a politika ránk erőltet, és ez megakadályozza a józan párbeszédet, gondolkozást. Amikor megszólaltam, és sokan nagyon megharagudtak rám, hogy miért van véleményem, én tényleg lelkiismereti kérdésnek fogtam fel és fogom fel ezt: mindenkit arra szeretnék rávezetni, hogy előítéletek nélkül gondolkozzunk, keressük a megoldást.”

Kifejtette: Ferenc pápához hasonlóan, mindig arra törekedett, hogy a kereszténység tanításai szerint ne különbséget tegyen az emberek között, hanem „az emberiség egész, összetett problémáit kell látni magunk előtt”.

„Sarkítani mindig könnyű: nemzeti oldal vagyunk, és akkor nem érdekel minket, mi történik a világ másik részén. Ez nekem mindig problémát jelentett – ez egy politikai álláspont, de akkor ne mondjuk, hogy ez keresztény álláspont” -tette hozzá.

A migrációt egyébként szerinte nem lehet csupán belpolitikai ügyként kezelni, főleg, hogy az elkövetkezendő évtizedekben ez globális probléma marad, ezért arra kell törekedni, hogy a 8 milliárdos emberiség társadalmában egyensúlyt teremtsünk.

Bár kifejezett kormánypárti retorziókat nem tapasztalt, azt elismerte, hogy nem hívják, a „királyi televízióba”:

„persona non grata vagyok a hivatalos kormánysajtónál.”

Ezen ugyan mosolyog, azt bántónak érezte, amikor egy „politikai szerepet vállaló” régi barátja a 2018-as választások előtt rászólt, hogy „fogjam be a szájam”.

Beer arról is beszélt, hogy bánja, hogy a tavaly decemberi rabszolgaellenes tüntetések alkalmából levelet írt a tüntetőknek:

„Ez a naivitásommal magyarázható, azon voltam elkeseredve, hogy nehogy az legyen, mint Párizsban, hogy elkezdünk rongálni, gyújtogatni, és aztán azt nagyon félreértették.”

A Beer Miklóssal készült teljes interjú itt olvasható el.