Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meg fogjuk védeni a szíriai kurdokat, üzente az amerikai külügyminiszter a török kormánynak

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Kurdistan 24 írt róla, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter telefonon ismertette a legújabb amerikai álláspontot a török-szír- kurd konfliktus kapcsán. A török külügyminiszternek, Mevlut Cavusoglu-nak azt mondta:

az Egyesült Államoknak kötelessége biztosítania a helyi partnereinek a védelmét, akik az USA-val és az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióval dolgoznak együtt.

Ezzel a Szíriai Demokratikus Erőkre utalt, amelynek tagjai a YPG és a YPJ kurd-arab szocialista önvédelmi erők is, amelyeket Törökország a Kurd Munkáspárthoz (PKK) köthető terrorista-szervezetként tart számon.

A török hadsereg ugyanis bármelyik pillanatban megtámadhatná a Szíria északi-északkeleti területén lévő kurd-arab autonóm területet, Rojavát, miután a török-szír határ török oldalán katonai erőt sorakoztatott fel, az egyik kurd-arab várost, Afrint pedig már korábban lerohanták az egyik, török kormányhoz köthető szíriai milíciát felhasználva.

Erdoganék a „Szabad Szír Hadsereget” használják proxyként az elfoglalt területeken, ahol a mindennapi élet jelentősen megváltozott azután, hogy elfoglalták a törökök a területet: megjelentek újra a szélsőséges iszlamista szabályok és önbíráskodás, a törökök és szövetségeseik pedig folyamatos elnyomásban tartják azokat a lakókat, akik nem felelnek meg tökéletesen valamelyik kívánatos politikai-társadalmi kategóriának (vallás, nem, nemzetiség, stb).

Pompeo figyelmeztette a török külügyminisztert, hogy kerüljenek el bármilyen, Szíriába behatoló vagy Szíriát érintő támadást. Valamint csalódottságát fejezte ki amiatt is, hogy a törökök orosz légvédelmi rendszert szereztek be.

Korábban úgy tűnt, az USA teljes mértékben kivonja csapatait Szíriából, az utóbbi időben azonban Trump és más egyesült államokbeli politikusok-hivatalnokok arról beszéltek, korlátozott számban, de mégis továbbra is állomásozni fognak a területen.

Korábban a hét során a Szíriai Demokratikus Erők egyik vezetője elmondta, hogy ha Törökország behatol a területre és támadást indít, minden katonai erejüket ellenük fordítják, ami szerinte egy újabb polgárháborút fog eredményezni az országban azok után, hogy évek alatt – nagyrészt a kurdok segítségével – sikerült legyőzni az Iszlám Államot és valamennyire stabilizálni az országot.

A 7 évvel ezelőtt kitört rojavai forradalomról pénteken írtunk a Mércén: az észak-szíriaiak demokratikus konföderációja megtisztította Szíriát az Iszlám Államtól, és szövetkezeteken és tanácsokon, valamint a nők egyenlőségén alapuló demokratikus rendszert vezetett be a területén.

(Kurdistan24)

Címlapkép: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Liszt Ferenc-repülőtéren 2019. február 11-én. (Fotó: MTI/KKM/Kovács Márton)