Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A török hadsereg áttört Szíria Afrin régiójában, a térség egyik legnagyobb városa került a kezükre

Ez a cikk több mint 6 éves.

A török hadsereg és a Szabad Szíriai Hadsereg áttört Jinderes városánál, Szíria északnyugati Afrin régiójának egyik legnagyobb városánál. Jinderes így török kézre került csütörtökön – írja a Reuters. A törökök és szír szövetségeseik intenzív összecsapásokat követően kiszorították a kurd Népi Védelmi Egységek (YPG) erőit a város középpontjából, pozíciójuk megerősítése még zajlik.

Szíria északi részét, beleértve Afrin tartományát is a szíriai kurd népállam és Népi Védelmi Egységei  (YPG) ellenőrzik, ezt a területet támadja Törökország január óta. A török rezsim terrorista szervezetnek tartja a kurd pártokat, a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és a Demokratikus Szövetség Pártját (PYD), ezzel igazolja a támadást. A Szíriában létrejött és az amerikaiak által támogatott önigazgató kurd államra Erdogan rendszere fenyegetésként tekint, azonban a térség megtámadása szembemegy a szíriai elnök, Bassár el-Aszad, az oroszok és az amerikaiak érdekeivel is.

Afrin kanton és határa Törökországgal / Kép: syriancivilwarmap.com

Februárban a kurd népállam képviselői még megállapodást is kötöttek az Aszadhoz hű haderőkkel a török támadás visszaverése érdekében, bár Aszad és a kurdok elképzelései Szíria jövőjét illetően meglehetősen különbözőek: Aszad a polgárháború előtti rendhez szeretne visszatérni, a kurdok azonban demokratikus, a szövetkezetiség és egyenlőség elveire építkező országot szeretnének felépíteni.

A szövetség ellenére Jinderes már az ötödik város, amelyet a török hadsereg és szír lázadó szövetségesei az offenzíva kezdete óta elfoglaltak, írja a a török állami Anadolu hírügynökség. A Human Rights Watch szerint február végéig már 100 halálos áldozatot követelt a hadművelet a civil lakosság körében.

Mindeközben papíron Törökország NATO tagállamként az USA, valamint az EU fontos szövetségese, Magyarország pedig különösen baráti viszonyt ápol az elnyomó Erdogan rezsimmel. Éppen csütörtökön tárgyalt a magyar és török védelmi miniszter a két ország védelmi együttműködésének erősítéséről. Simicskó István honvédelmi miniszter kiemelte, hogy Magyarországnak érdeke, hogy Törökország stabil és erős legyen. A török nemzetvédelmi miniszter pedig Magyarországot erős, baráti szövetséges országnak nevezte.

A címlapképet Khalil Ashawi készítette a Reuters hírügynökségtől.

(Reuters / Mérce)