Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Aszad kisegítheti a törökök által támadott kurdokat

Ez a cikk több mint 6 éves.

A szíriai elnökhöz, Bassár el-Aszadhoz hű haderők vonulhatnak be a törökök által támadott észak-szíriai kurd kantonba, jelentette be a szír állami média hétfőn. A Szíria északi részén található kurd népállam képviselői megerősítették, hogy megállapodást kötöttek a szír hadsereggel a török offenzíva visszaverése céljából.

Ankara január végén indított támadást a három önigazgató szíriai kurd kanton egyike, Afrin ellen. A török rezsim terrorizmussal vádolja a stratégiai szövetségben tevékenykedő kurd pártokat, a PKK-t és a PYD-t, ezzel is próbálja igazolni a támadást. Valójában azonban Erdogan rendszere fenyegetésként tekint a Szíriában létrejött önigazgató kurd népállamra, és elsődleges céljának a kurd nemzeti törekvéseket próbálja elnyomni Törökországon belül és azon kívül is.

Badran Jia Kurd, az autonóm szíriai kurd kormányzat egyik tanácsadója a Reuters-nek elmondta, az Aszaddal kötött megállapodás értelmében a szír védelmi erők határmenti pozíciókat foglalnak majd el.

A megállapodás csak védelmi kérdéseket tartalmaz, politikai ügyeket nem foglal magában. A szíriai kurdok és a damaszkuszi rezsim nem természetes szövetségesek, az éveken át húzódó polgárháborúban sem egy oldalon álltak. Igaz, a komolyabb összecsapásokat mindkét fél próbálta elkerülni.

Jelenleg a szíriai kurd Népi Védelmi Egységek (YPG-YPJ), illetve az Aszad-hű hadsereg ellenőrzi a polgárháború utáni ország két legnagyobb területét, így a mostani megegyezés hosszú távon is jelentős lehet.

A két fél azonban gyökeresen eltérő politikai vízióval rendelkezik Szíria jövőjét illetően: míg Aszad a polgárháború és az ISIS felemelkedése előtti rendhez térne vissza, a kurdok demokratikus, föderális alapokon építenék újra az országot, melyben a szövetkezetiség és egyenlőség elveire támaszkodó kurd népállamnak önigazgatási jogok jutnának.

A szír csapatok Afrinba való esetleges bevonulásának hírére a török külügy úgy reagált, üdvözlik a bevonulást, ha az a PKK és a PYD megtörését célozza, de ha a kurdokat akarja védeni, akkor „semmi és senki nem fog megállítani minket vagy a török csapatokat”.

Az afrini török offenzíva még jobban összekuszálta az amúgy sem egyszerű szövetségi viszonyokat a régióban. Bár a NATO keretein belül Törökország és az Egyesült Államok szövetségesek, az Iszlám Állam elleni harc során az USA többször is segítette az YPG-t – a törökök nagy felháborodására. Mindeközben az amerikai csapatok továbbra is intéznek időszakos támadásokat Aszad seregei ellen, melyeket Oroszország támogat. A Szíriában állomásozó orosz csapatok azonban Afrin védőinek is segítséget nyújtanak titokban, legalábbis léteznek erre utaló jelek.

A január 20-án kezdődött török offenzíva eddig tehát nem tűnik eredményesnek, sőt képes esküdt ellenfeleket is egymás mellé állítani. A technikai és létszámbeli fölényben lévő török csapatokat a kurd fegyveresek eddig képesek voltak feltartóztatni. A konfliktus civil áldozatokat is követelt, főleg kurd oldalon, hiszen a törökök nehéztüzérséggel, aknákkal és légierővel számos polgári célpontot is támadtak, és fegyvertelen lakosokat öltek vagy sebesítettek meg a támadásaik során.

(Mérce / Reuters)