Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Légicsapásokat mért a szaúdi vezetésű koalíció Jemen fővárosára

Ez a cikk több mint 4 éves.

Közel öt éve zajlik  az ENSZ szerint „a jelenlegi legnagyobb humanitárius katasztrófának” számító véres jemeni polgárháború, amelyben a szaúdiak vezette Arab Koalíció folytat hadműveleteket a főleg Irán támogatását élvező húszi lázadók ellen. Ennek a háborúnak sok százezer áldozata van eddig.

Szombaton a húszi lázadók katonai táboraira mértek légicsapást a szaúdi vezetésű koalíció harci gépei Sanaa-ban, Jemen fővárosában. A múlt héten akadtak el az ENSZ közvetítésével zajló tárgyalások a felek között, amelyek  célja az volt, hogy újrakezdjék a korábban elakadt fegyverszüneti egyeztetéseket. A sikertelen fegyverszüneti tárgyalások után indult a légi hadművelet a főváros ellen.

A német Deutsche Welle úgy tudja, hogy a város több pontját érték találatok, több helyütt lángok csaptak fel a környező épületekből. Áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek.

Korábban Franciaországot érték kritikák azért, mert a gyanú szerint a Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek eladott, világszínvonalú fegyvereket a jemeni konfliktusban civil célpontok ellen is bevetették, a történetnek pedig külön csavart ad, hogy az azt felderítő újságírókat őrizetbe vették és kihallgatták a francia hatóságok.

Mindeközben éppen szombaton az Amerikai Egyesült Államok, valamint Szaúd-Arábia kormányai bejelentették, hogy az USA katonákat, valamint hadianyagot telepít a közel-keleti országba. A lépés közvetlen előzménye, hogy az Iráni Forradalmi Gárda pénteken elfogott és a Bandar Abbászi kikötőbe navigált egy brit zászló alatt hajózó olajszállító tankert, a Stena Bulk cég Stena Impero nevű hajóját a Hormuzi-szorosban, útban az Egyesült Arab Emirátusokból Szaúd-Arábia felé.

A Stena szerint az Impero nemzetközi vizeken hajózott, így Iránnak semmi joga nem volt ahhoz, hogy feltartóztassa, a közel-keleti állam azonban arra hivatkozik, hogy nem tartotta be a vízi előírásokat, hovatovább ütközött egy kis halászhajóval, majd figyelmen kívül hagyta a segélyhívó jelzést.

Irán nem először próbálkozott a hónapban, 11-én is megpróbált eltéríteni egy tankert, akkor azonban egy brit fregatt ezt megakadályozta.

(Deutsche Welle)