Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Disneyland dolgozóinak kizsákmányolása miatt osztotta ki a céget a Disney-vagyon örököse

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nemrégiben fejezte be a kaliforniai Disneyland dolgozóinál tett látogatását a Disney-vagyon egyik örököse, Abigail Disney, filmkészítő és aktivista. A család fekete báránya, a Walt Disney Company társalapítójának unokája már jó ideje felszólal a vállalat dolgozókat kizsákmányoló gyakorlatai ellen, májusban felszólalt az amerikai képviselőház szakbizottságának munkavállalói jogok megerősítését érintő meghallgatásán is.

Abigail Disney most a baloldali amerikai hírcsatorna, a Democracy Now műsorában számolt be a Disneyland dolgozóval folytatott beszélgetéseiről. Hangsúlyozta, a Walt Disney nem egy egyszerű vállalkozás, hanem olyan, amely az érzelmekben, a szeretetben és boldogságban „utazik”, erre utal a Disneyland mottója is: „A legboldogabb hely a Földön”. Épp ezért különösen visszásnak tartja azt a módot, ahogyan a cég az alkalmazottaival bánik – erről korábban itt írtunk.

A Democracy Now műsorán Abigail Disney arról beszélt, elfogadhatatlan, hogy miközben a cég vezérigazgatója 140 millió dollárt (40,5 milliárd forint) visz haza az idén, az alkalmazottainak napi 10 órás munka után sincs rendes lakhatásra, élelmiszerekre vagy épp gyógyszerekre elegendő bérük.

Beszámolt arról, hogy a nagyapja által társalapított cég az elmúlt években úgy növelte nyereségességét, hogy elbocsátotta a dolgozóinak egy jelentős részét, miközben a megmaradóknak megemelte a munkaidejét, viszont meghagyta korábbi bérezési szintjüket.

A tavalyi évhez előrelépés, hogy a dolgozói tiltakozások hatására a cég bevezette a 15 dolláros minimum órabért, ám Abigail Disney szerint ez nem elegendő: a kaliforniai Anaheimban, ahol a világ első Disneyland vidámparkja található, a létminimum átlépéséhez 24 dolláros órabérre lenne szükség.

Arról is beszélt, hogy a neoliberalizmus atyjaként számon tartott közgazdász, Milton Friedman első publicisztikája jövő szeptemberben lesz ötvenéves, ennek apropóján pedig egy dokumentumfilmmel készül, amelyben bemutatja, hogyan alakult át az amerikai gazdaság a dolgozók kárára az elmúlt évtizedekben. Ebből a szempontból a Disneyland dolgozóinak esete csupán egy a sok közül – mondta.

Abigail Disney áprilisban a Washington Postban ostorozta a Walt Disney Companyt amiért nem fizet tisztességes béreket dolgozóinak, miközben a vállalat nyereségmutatói az egekben.

Az Abigail Disneyvel készült interjút teljes egészében itt nézhetitek meg:

A részvénytársasági formában működő nagyvállalat márciusban döntött arról, hogy egybeolvad a 21 Century Fox médiavállalattal, így pedig a világtörténelem legnagyobb médiakonglomerátuma fog létrejönni. Abigail Disney szerint a nyolcvanas évek pénzügyi-gazdasági liberalizáció kritikusainak minden rémálma igaznak bizonyult mára, amikor ekkora gazdasági hatalom koncentrálódhat egyetlen szereplő kezében.

(via Democracy Now [1], [2])