Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Oroszországban megváltoztatnák a választási rendszert Putyin miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

A választási törvények megváltoztatását fontolgatják Oroszországban azért, hogy Putyin továbbra is nyerni tudjon, írja a 444 a Bloomberg nyomán.

Putyin elnöki mandátuma 2024-ben járna le, második ciklusa után. A legutóbb, 2008-ban úgy kezelte ezt a szituációt, hogy az ország irányítását névileg egy beosztottjának, Dmitrij Medvegyevnek adta át, majd 2012-ben vissza is tért. Ekkor már egy törvénymódosításnak köszönhetően két hat éves, egymást követő elnöki ciklusért is indulhatott.

Viszont arra nem gondoltak, hogy mi történik akkor, ha ez a két ciklus is lejár: a törvény szerint ekkor az elnöknek vissza kellene vonulnia,

de természetesen ezt Putyin nem akarja.

Így marad a törvénymódosítás: de ahhoz, hogy az alkotmányhoz hozzányúlhassanak, egy, ezt megszavazó, kétharmados putyini parlamenti többségre van szükség. Ehhez viszont magát a választási rendszert kell, átalakítani, hiszen az egyre romló életkörülmények miatt elégedetlen lakosság szemében már nem olyan pozitív Putyin és pártja megítélése.

A Bloomberg értesülései szerint pedig a Kremlben most egy olyan rendszer kidolgozásán folyik a munka, amely garantálná az orosz államfő pártjának kétharmadát: ötven százalékról huszonöt százalékra csökkentenék a pártlistás mandátumok arányát, a képviselők háromnegyedének megválasztása pedig egyéni körzetekben történne.

Ez a rendszer a legerősebb pártnak kedvezhet, amely így könnyedén tudja megszerezni a képviselői mandátumok nagy részét. A választás Magyarországon is hasonlóan működik.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd