Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Földindulás”: zuhan Putyin pártjának népszerűsége Oroszországban – szeptemberben tartományi választás

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Orosz Politikai Kultúra Tudományok Központjának (CIPKR) (a Kommunista Párthoz közeli közvéleménykutató intézet) felmérése szerint a júliusban Medvegyev miniszterelnök által bejelentett nyugdíjkorhatár-emelésről szóló törvénnyel erős összefüggésben jelentősen zuhan a kormányzó Egységes Oroszország Pártjának támogatottsága Oroszországban, ahol szeptember elején tartják a tartományi választásokat.

Az önmagában valóban elég alacsony nyugdíjkorhatár (nőknél 55, férfiaknál 60 év) Oroszországban 1932 óta nem változott. Ehhez képest viszont az oroszok születéskor várható élettartama átlagosan 71,8 év: a nőknél 77,1, a férfiaknál 66,5. Összehasonlításképp Magyarországon a férfiak 72,6, a nők 79,7 évet élnek átlagosan.

Az orosz nyugdíjkorhatár megemelésének kritikusai főképp azt vetik a kormány szemére, hogy az emeléssel jelentősen romlott az oroszok egy részének az esélye, hogy egyáltalán eléljen a nyugdíjas éveiig. Nem beszélve arról, hogy az orosz idős emberek életminősége amúgy is messze alulmúlja nyugati kortársaikét.

A törvényjavaslatot összesen csak 10 százalék támogatja egyértelműen a felmérés szerint, míg 71 százalék egyértelműen ellenzi. A kutatócsoport „földindulásszerű” visszaesésre hívja fel a figyelmet a kormányzó Egységes Oroszország Párt támogatottsága kapcsán: a szokásos 40-45 százalékos választói támogatás legfrissebb mérésük szerint 25 százalékra zuhant, miközben a nyugdíjreformot élesen bíráló Kommunista Párt és a Liberális Demokrata Párt másfélszeres növekedést mutat.

A közvélekedés egyértelműen Putyin elnök személyét, az orosz kormányt, illetve az Egységes Oroszország Pártot tartja felelősnek a népszerűtlen reformért. Vlagyimir Putyin elnök népszerűsége a törvénytervezet bejelentése után 7 éves mélypontra, 38 százalék körülre esett.

A kormánypárt népszerűsége a másik két nagyobb orosz közvéleménykutató cég mérései alapján 13 százalékot esett.

Forrás: cipkr.ru
Kép: Twitter/Kennan Institute