Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra tízezrek az utcákon Hongkongban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vasárnap újabb tüntetésre gyűltek össze az emberek Hongkong utcáin, hogy többek között – a szervezők szerint – kifejezzék szolidaritásukat a július elsején a hongkongi törvénykezés épületét elfoglaló tüntetőkkel.

A rekordnagyságú tiltakozáshullámot, ami júniusban egymillió embert is utcára vitt, az a kiadatási törvénymódosítási javaslat váltotta ki, amely sokak szerint lehetővé tenné, hogy politikai menekülteket adjon ki Hongkong Kínának. Az egykori brit gyarmat 1997 július 1-én került kínai fennhatóság alá, ám megőrizte részleges autonómiáját, így például független igazságszolgáltatással rendelkezik.

Az elmúlt években azonban erősödött Peking befolyása, amely már korábbi években is tiltakozásokat váltott ki a városállamban.

Vasárnap a demonstrálók a Tsim Sha Tsui városrészben vonultak fel – az esőzés ellenére -, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a luxusboltokkal tarkított népszerű turistacélpontban felhívják az odalátogató kínai turisták figyelmét helyzetükre.

A szervezők aránytalanul nagy rendőri készültségre, illetve hatósági túlkapásokra is panaszkodnak, amivel szerintük az a célja a kormányzatnak, hogy elriassza az embereket a további demonstrációktól.

A hongkongi politikai szituációról, tüntetésekről és helyi tapasztalatokról nemrég Csarnó Ella írt elemzést a Mércére.

(Reuters; MTI)
Címlapkép: citobun/ Wikipédia