Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Festékezésért másodfokon 220 óra közmunkát kapott Gulyás Márton

Ez a cikk több mint 4 éves.

Másodfokon 220 óra közérdekű munkára ítélte a Fővárosi Törvényszék Gulyás Mártont, míg társát Varga Gergőt 80 óra közmunkára kötelezték, amiért ketten, 2017 április 10-én festékesüvegeket dobtak a Sándor-palotára, miután kiderült, Áder János köztársasági elnök aláírta a CEU ellehetetlenítését előirányzó törvényt.

Az ítélet az „idő múlására” hivatkozva enyhített kicsit az eredeti, elsőfokú határozaton, akkor Gulyás 300 órát, Varga pedig 200 órát kapott a Budai Központi Kerületi Bíróságon, ahol ügyüket gyorsított eljárásban tárgyalták, őket pedig festékezésért vezetőszáron kísérték a tárgyalóterembe.

A 168 Óra arról ír, Hornyák Szabolcs bíró szerint a két vádlott „szándékegységben” cselekedett, és „garázdaságot” követtek el, utóbbi a bíró szerint azért valósult meg, mert az esti akció során Gulyás és Varga „megbotránkozást” válthattak ki a festékdobálással a járókelőkből és turistákból.

Varga Gergő ügyvédje, Nehéz-Posony Kata védőbeszédében hivatkozott a szombathelyi, Kétfarkú Kutyapártos festékezéssel kapcsolatos ítéletet hozta fel, ahol a bíróság az MKKP-nek adott igazat.

Hivatkozott továbbá arra az alkotmánybírósági határozatra is, amely szerint ilyen akció, cselekmény nem büntethető akkor, ha a szabad véleménynyilvánítás és az akció között szerves összefüggés van, azaz ha az akció a mondanivaló részét képezi. A narancssárga festék pedig azt volt hivatott jelképezni, hogy az aláírással a köztársasági elnök hivatala a Fidesz érdekeit szolgálta ki.

Az 2017 április 10-i akció során narancssárga festékesüvegekkel dobálta meg Gulyás és Varga az épületet egy Áder elleni tüntetés alatt. A dobálás után Gulyást a helyszínen előállították, míg Vargát a rendőrnyomozók otthonáig követték, és később onnan vitték el.

Az ítélet után Nehéz-Posony azt közölte a sajtóval, gondolkodnak a fellebezésen, míg a vádat beterjesztő ügyészség pedig közölte, ők felfüggesztett szabadságvesztésre való súlyosbításért élnek kérelemmel.

A két évvel ezelőtti, elsőfokú eljárásról akkor a Mérce is részletesen beszámolt, akkor az utolsó szó jogán Varga kiemelte, a szólásszabadság éppen azt jelenti, hogy ilyen akciókkal legálisan lehet feszegetni a határait, Gulyás pedig arra hivatkozott, korrupt, áfacsaló „bűnszervezetben” működik Magyarország kormánya, de ezek fölött szemet hunyt az ügyészség, míg ellenük vádat emelt.