Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Direkt az Auróra bejáratához állítottak közterület-felügyelőket éjjel

Ez a cikk több mint 4 éves.

A józsefvárosi önkormányzat a legkülönfélébb módokon próbálta az utóbbi években ellehetetleníteni a több civil szervezetnek is otthont adó baloldali közösségi térként és szórakozóhelyként ismert Aurórát: volt már drograzzia, lebontatták a kertet, beperelték őket a bérleti szerződésükre hivatkozva, sőt, még vételi ajánlatot is tettek a házra a tulajdonosnál, de az is előfordult, hogy az önkormányzat online portálja állította hamisan, hogy a hely bezárt.

A legutóbbi támadás miatt nehéz helyzetbe került a hely: az önkormányzat elredenlte, hogy este 10 után nem árusíthatnak alkoholt a pultban, így a bevételek egy jelentős része kiesik. A tiltást az állítólagos lakossági panaszokkal indokolták, azt azonban nem vették figyelembe, hogy maga az önkormányzat több társasházban meghatározó tulajdonos, illetve jórészt mint önkormányzati cég a társasházak közös képviselőjeként maga szervezte ezeket a kezdeményezéseket. Volt olyan alkalom is, ahol Sára Botond (akkor még alpolgármesterként) személyesen látogatott el a társasházi közgyűlésre.

Az Auróra jogi képviseletét vállaló Magyar Helsinki Bizottság szerint nehéz lenne azt állítani, hogy az Auróra elleni eljárás spontán lakossági felzúdulás lett volna, több jel utal rá viszont, hogy inkább politikai leszámolásról lehet szó, ezért a Kúriához fordultak.

Feltehetően a közterület-felügyelők sem az önkormányzat hadjáratától függetlenül választották épp az Auróra bejáratát tegnap éjszakai szolgálatuk letöltésére. Munkatásunk a helyszínen videót is készített, melyben a hatóság emberei arról tájékoztatták:

a szolgálatvezetőjük kifejezetten az Auróra utca 11. elé, vagyis az Auróra bejárata elé vezényelte őket hajnali 1-ig, a szolgálati idejük végéig.

Az Auróra ügyvezetője próbálta megkérni őket, hogy legalább az út túloldalán álljanak, tekintettel arra, hogy jelenlétük rossz érzéseket kelthet a vendégekben, mire a közterület-felügyelők azt mondták, közterületen mindenki ott áll, ahol akar, ezért nem mennek arrébb.

„De én nagyon jól érzem magam itt, és én itt szeretnék állni. Ez önt miért zavarja? Tiltja bármiféle szabály azt, hogy én itt álljak?”

– érvel egyikőjük.

Címlapkép: Óbuda-Békásmegyer Közterület-Felügyelet / Facebook