Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ellehetetlenítené az önkormányzat az ellenzéki közösségi házat, a Kúriára viszik az ügyet

Ez a cikk több mint 2 éves.

A VIII. kerületi önkormányzat jó ideje próbálja a legkülönbözőbb módokon bezáratni a baloldali közösségi házat és szórakozóhelyet, az Aurórát. Az Auróra nem csak szórakozóhely, hanem koncerthelyszín, civil irodaház és workshop bázis is.

Az egykor Kocsis Máté által vezetett józsefvárosi önkormányzat többször megkísérelte már a hely bezáratását: volt már drograzzia, lebontatták a kertet, beperelték őket a bérleti szerződésükre hivatkozva, sőt, még vételi ajánlatot is tettek a házra a tulajdonosnál, de az is előfordult, hogy az önkormányzat online portálja állította hamisan, hogy a hely bezárt.

Bár a legutóbbi ügyben bíróság mondta ki, hogy az önkormányzat jogszerűtlenül próbálta bezáratni a helyet, most úgy tűnik, a helyhatóság részben győzedelmeskedett. Az Auróra Kioszknak (ez a szórakozóhely része) minden nap 22 órakor be kell zárnia.

„A jövőben a 22:00 utáni bulikban az Auróra Klub pártoló tagjai becsületkasszás alapon tudnak majd sört szerezni a házban, emellett pedig több felületen is tudtok majd ADOMÁNYOZNI azért, hogy fennmaradjon Budapest egyik legutolsó nyíltan ellenzéki helye!”

– írják.

A pártoló tagságra azért van szükség, mert a 22 órás zárással óriási bevételtől esik el a hely, így a fennmaradása is veszélybe kerül.

„A döntés az uralkodó politikai rendszert és annak céljait figyelembe véve könnyen értelmezhető, jogi szempontból annál kevésbé, emiatt a Kúriához fogunk fordulni. Az önkormányzat és a bíróság a hátunk mögött folytatott le bizonyítási eljárást, amit az egész per és tárgyalás alatt nem osztottak meg velünk, csupán az ítélet indoklásában. Az indoklás pedig többek között a rendőrség és az önkormányzat korábban már jogsértőnek ítélt vegzálására is hivatkozott.”

–  írják

Mint azt az Auróra jogi képviseletét vállaló Magyar Helsinki Bizottság írja, a bíróságot csak az állítólagos lakossági panaszok érdekelték, az nem, hogy az Auróra állítólagos zavaró tevékenysége ténylegesen, objektív módon bizonyított-e. Magyarán a bíróság – legalábbis a VIII. kerületben – zöld utat adott a „házmesterrendszernek”, ahol is egy-két elégedetlenkedő éppen elég ahhoz, hogy egy jól működő helyet tönkre tegyenek.

Az viszont ismeretes, hogy maga az önkormányzat több társasházban meghatározó tulajdonos, illetve jórészt mint önkormányzati cég a társasházak közös képviselőjeként maga szervezte ezeket a kezdeményezéseket. Volt olyan alkalom is, ahol az akkori alpolgármester (ma kerületi polgármester) Sára Botond személyesen látogatott el a társasházi közgyűlésre.

Tehát azt nehéz lenne állítani, hogy az Auróra elleni eljárás spontán lakossági felzúdulás lett volna, több jel utal rá viszont, hogy inkább politikai leszámolásról lehet szó.

– állítja a Helsinki.

Az Auróra jelenleg 12 kormányfüggetlen civil szervezetnek ad otthont, itt található többek közt az Orbán Viktor magánrepülőzési, illetve Mészáros Lőrinc luxusjachtozó ügyét feltáró Átlátszó, a hajléktalan embereket segítő Utcáról Lakásba Egesület, a rászorulóknak ingyen jogi képviseletet biztosító Utcajogász Egyesület és a Budapest Pride irodája is.