Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Facebookon zaklatják a rendőrök a demokráciáért küzdő algériai szakszervezeti vezetőt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tizennyolcadjára is tartottak demonstrációt pénteken Algériában a rezsim teljes elszámoltatásáért – a tüntetések alakításában tevékeny részt vállaló szakszervezeti vezetőt és más, a tüntetéssorozatban részt vevő szervezett munkásokat egyre több támadás éri a hatóságok részéről.

A hónapok óta folyó tüntetéssorozat részeként márciusban egyhetes, általános sztrájkot is tartottak, melyben részt vettek a gázipari dolgozók is, ami azért különösen kellemetlen Algériának gazdasági szempontból, mert az ország gazdasága nagyjából a gázexportra épül.

Április elején sikerült is elérni Abdel-Azíz Buteflika elnök leváltását a hadsereg segítségével, azonban a tüntetők szerint számos, a rendszerbe beágyazott személy megtarthatta pozícióját és nem lett elszámoltatva.

A hatalmat átvevő vezérkari főnök betiltatta a (kisebbségben lévő, származásilag nem arab) berberek zászlaját az országban – így a tüntetés szimbólumává az egymás mellett tartott arab és berber zászló vált.

 

A Morning Starnak nyilatkozó villamosenergiai- és gázipari szakszervezeti elnök, Raouf Mellal folyamatos zaklatásokról és brutális, ok nélküli letartóztatásról beszélt a hatóságok részéről.

„A rendőr-főkapitányságra vittek és elkezdtek kérdezősködni a szakszervezeti tevékenységemről, aztán még szörnyűbb lett, mikor elkezdtek levetkőztetni. (…) Ez egy nagyon nehéz pillanat volt egy szakszervezetis számára. A rendőröknek azt mondtam, ha én egy szakszervezeti vezető vagyok, és velem így bánnak, hogyan bánnak az átlagos állampolgárokkal?”

Mellal szerint csak a nemzetközi szolidaritás és nyomás hatására engedték ki, a rendőrök azonban az elmondása alapján azóta Facebookon üzengetnek neki olyanokat, mint hogy a lehető leghamarabb börtönbe fog kerülni.

A brit lapnak ennek ellenére úgy nyilatkozott, nem adja fel, mert tudja, hogy a szabadság és a demokrácia egy ilyen hatalommal szemben nem egyszerűen elérhető dolgok. Szerinte történelmi helyzet van most Algériában, az emberek pedig folytatják addig, amíg nem jön létre egy olyan nemzeti konszenzus és kormány, amely garantálja a szakszervezetek szabadságát, az alapvető emberi jogokat és a tiszta és igazságos választásokat.

Az országban eredetileg július 4-re írtak volna ki választást, ez azonban elég számú jelölt hiányában egyelőre elmarad. A tüntetők azonban úgy tűnik, a változás küszöbén inkább nem nyugodnának bele a hadsereg elhúzódó kormányzásába.

(The Morning Star / Gulf Today)