Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

5 pontban arról, miért fontos szavazni az előválasztáson

Ez a cikk több mint 4 éves.

Bár vannak gondok az előválasztással, de baloldaliként régen érezhettem annyira, hogy van súlya a döntésemnek, számít a véleményem, és nem hátrányból indul egy választáson, mint a mostani előválasztáson. Én tényleg azt ajánlom minden baloldali, liberális, zöld, konzervatív vagy bármilyen gondolkodású polgártársamnak, hogy menjen el szavazni, és fel is sorolnék pár érvet e döntés mellett.

Ér valamit a szavazatunk

Egyszerűen már megszokhattuk, hogy egy pártra vagy személyre szabott választási rendszerben kell pártjainknak, jelöltjeinknek rajhoz állni, ahol a Fidesz által befoglalt teljes államigazgatással, az elfoglalt magyar állammal, a korrupt tőkéből felépített médiával állunk szembe.

Persze ez az előválasztás is hagy maga után kívánnivalókat. Az online szavazás nem tökéletes, kevés idő volt a kampányra, a jelöltek belépésére, nem voltak tiszták a feltételek előre, és még lehetne sorolni a gondokat.

De hát mégis ezerszer demokratikusabb választásról van szó, mint azt megszokhattuk Magyarországon. Igen, persze itt is ott van a tudás, és a pénztőke, a sajtó támogatása egyes jelöltek mögött. De azért nem százmilliárdos tőkéről, és nem irányított propagandasajtóról beszélünk. Egyszerűen már az, hogy egy ilyen választáson részt tudunk venni, ha ez le tud menni balhé nélkül, az a demokrácia ünnepe lehet.

Valóban ér a szavazatunk

A helyzet az, hogy most tényleg mi választjuk ki a legjobb jelöltet. Én őszintén sajnálom, hogy Puzsér Róbert nem indul, mert vele lett volna teljes ez az előválasztás. De a maradék három jelölt közül is lehet választani.

Az az elmúlt 9 évhez képest óriási előrelépés, hogy maga a jelölt személye nem füstös pártirodák homályában jelölődik ki (legközelebb az is jó lenne, ha az előválasztás nem így alakulna ki), hanem mi, a választók szavazhatjuk meg.

Példát tudunk mutatni

Ha ez az előválasztás sikeres lesz, felül tud lépni az összefogás-diskurzuson, utána pedig a pártok (hiszen a kétfarkúakon, a Mi Hazánkon, és a Fideszen kívül minden párt az előválasztás győztesét fogja támogatni) beállnak a győztes jelölt mögé, akkor még az esetleges győzelem nélkül is létrejött egy olyan precedens, ami a későbbiekben a pártok osztozkodását egy demokratikus procedúrával tudja helyettesíteni.

Én személyesen nagyon sajnálom, hogy kerületi előválasztás nem lett. De ha rendben lezajlik a főpolgármesteri, és mindenki betartja utána a legerősebb támogatását, akkor innentől kezdve követelhetjük azt, hogy a fontos ellenzéki pozíciókra a mutyi helyett ilyen választásokkal válasszuk ki a legjobb jelöltet.

Minél többen szavazunk, annál többet ér a szavazatunk

Nyilván számomra is fontos, hogy a legjobb jelölt nyerjen, és nekem is van preferenciám. De a másik dolog, ami miatt fontos az előválasztás, hogy a győztes óriási legitimációt, megerősítést kap. Tehát minél többen szavazunk, a győztes jelölt annál több erővel tud szembeszállni majd Tarlós Istvánnal, sőt, a kampányban ez kisugárzik, így a kerületi polgármester-jelöltek, helyi önkormányzati képviselők, sőt, még a vidéki jelöltek is kapnak támogatást abból, a szavazatból, amit mi itt Budapesten leadunk az előválasztáson.

Jó értelemben vett politizálás zajlik

Persze megy egy minimális adok-kapok, meg hatalompolitikai játszma, és nyilván a mozgósítási képesség fog javarészt dönteni, de mégis hallotta valaki bármelyik jelölttől, hogy kiket szeretne kirekeszteni? Volt egyetlen jelölt is, aki gyűlöletkampányt tolt?

És igaz, hogy nem minden program vagy programpont tökéletes vagy megalapozott, de vannak programok és vannak viták. És nem azt kell hallgatnunk, hogy ki miért a hibás, kinek volt kommunista vagy fasiszta a dédszülője, hanem azt, hogy ki mit gondol a városról, a politikáról, a közös jövőnk intézéséről.

Ha ez az előválasztás akár csak az ellenzéki oldalon ebbe az irányba tolná kicsit a diskurzust, az az egész országnak jó lenne. Ezt pedig érdemes díjazni azzal, hogy elmegyünk szavazni.

Menj el szavazni!

Úgyhogy én azt ajánlom, mindenki menjen el szavazni június 26-án délig, az addigi napokon délelőtt 10 és este 8 óra között valamelyik szavazóponthoz, és adja le a szavazatát. Már csak azért is, hogy ezzel a közös ügyeink intézését és egy kicsit demokratikusabb működést támogasson!