Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Szegedi Tudományegyetem rektora a kormánymédiában állt ki Botka lehetséges fideszes kihívója mellett

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Szegedet szerintem egy a politikától független, de az üzleti életben, a piacon már gazdag tapasztalatot szerzett embernek kellene irányítania. Az én szememben ilyen ember Nemesi Pál, aki üzletemberként és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökeként már bizonyított. Biztos vagyok abban, hogy ő széles körű támogatást kapna a szegedi polgároktól”

nyilatkozta a fideszes médiabirodalom részét képező Délmagyarországnak Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora. A kormánypárti lap pénteki számában címlapon hozta az interjút, Polgármestert ajánlott a rektor a szegedieknek címmel.

A kormánypárttal közeli viszonyt ápoló rektor – (ezt például onnan tudjuk, hogy Rovó is fellépett a helyi kormánymédia, a SzegedMa menekültellenes konferenciáján, Bayer Zsolt, Bakondi György és Nógrád György társaságában, és ott volt azon a kampányrendezvényen is, melyet Szijjártó Péter tartott a szegedi kormányhivatalban) – pénteki nyilatkozata feltehetően annak a koreográfiának a része, amely által a Fidesz pártfüggetlennek látszó jelöltet próbál felépíteni Botka László polgármesterrel szemben az őszi önkormányzati választásokra.

A Rovó által a szegedieknek ajánlott jelöltről, Nemesi Pálról még májusban írta meg a 24.hu, hogy feltehetően őt küldi ringbe a Fidesz a csongrádi megyeszékhelyt 2002 óta vezető szocialista politikussal szemben. Nemesi, aki építési nagyvállalkozó, a Ferroép Fővállalkozó Zrt. főtulajdonosa, és egyúttal a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a 24.hu cikke után cáfolta, hogy a Fidesz jelöltje lenne, azt azonban elismerte, hogy érkezett felkérés, hogy induljon el függetlenként, ám még nem döntött erről.

Az SZTE rektorának szívélyes ajánlása újabb lépést jelenthet ebben a döntési folyamatban.

Hogy a Fidesznek miért lenne szüksége egy pártfüggetlennek és civilnek tűnő jelöltre, arra a párt szegedi szervezetének belső állapota adhat magyarázatot.

A sajtó már hosszú ideje ír arról, hogy a városi szervezeten belül nagy a káosz, és senki sincs, aki eséllyel indulna el az őszi önkormányzati választáson. A szervezeti problémák kezelésére a pártközpont Kubatov Gábor pártigazgatót delegálta Szegedre, vele együtt pedig egy kommunikációs kontingens is érkezett a fővárosból, de átütő sikerekről azóta sem tudtak beszámolni.

Egy ideig úgy tűnt, hogy az MSZP és a DK környékén is megfordult botrányhős, Szabó Bálint kaphatja meg a Fidesz támogatását, a kormánypárti Magyar Idők tavaly decemberben még lelkesen számolt be Szabó polgármesterjelölti ambícióiról. Szabó az elsőfokon letöltendő börtönbüntetések kiszabásával zárult Szeviép-ügyet próbálta meg hosszú ideig ráhúzni Botkára, annak ellenére, hogy a bírósági eljárásban az útépítő vállalat visszaélései kapcsán politikai szál nem merült fel.

Nemrégiben azonban megromolhatott a viszony a Fidesz és Szabó között, a korábban sokkal barátságosabb hangokat megütő pártmédia is gyorsan Szabó ellen fordult, utóbbi pedig keményen nekiment Kubatov Gábornak, aki szerinte kézivezérli a helyi Fidesz. Szabó szerint Kubatovék küldték rá a rendőrséget is, és azért fordultak ellene, mert Lázár János emberének tartják őt. Arról is beszélt, hogy ha Botka László és a Kubatov-vezette Fidesz között kell választani, abban az esetben inkább maradjon Botka László.

Ugyancsak a 24.hu írta meg, hogy áprilisban Kubatovék telefonos közvélemény-kutatást végeztek a szegediek körében egy esetleges polgármester személyéről. Akkor B. Nagy László korábbi szegedi pártelnök és az utódja, Bartók Csaba neve is felmerült lehetéges indulóként illetve Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem volt rektoraé is, aki azóta korrupciós vádak célkeresztjébe került.

A kormánypárt az EP-választások utánra, idén nyárra ígérte, hogy megnevezi, végül kit is támogatok az őszi polgármester-választáson, szóval túl sokat már nem kell várnunk, hogy kiderüljön, tényleg egy pártfüggetlennek tűnő jelölt mögé próbál-e elrejtőzni a Fidesz Szegeden.