Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Inkább Botka, mint a Kubatov-vezette Fidesz – elege lett és kitálalt a jobboldali szegedi polgármesterjelölt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szabó Bálint, a jobboldal egyik helyi polgármesterjelöltje egy interjúban kikelt Kubatov Gábor fideszes pártigazgató ellen, miután a rendőrség házkutatást tartott nála. Az interjút készítő újságíró visszaküldte Szabónak közlés előtt a szöveget, aki a válaszait, sőt a kérdéseket is lényegesen módosította. Az újságíró az átírt interjú közléséhez nem járult hozzá, Szabó pedig az eredeti megjelenéséhez, így az interjút végül a B1 blog tette közzé, miután a riporter eljuttatta hozzájuk az anyagot.

Szabó 2018 végén jelentkezett be az idei választásokra, akkor a Magyar Időkben azt írták róla, „a Likvid Kontroll Kft. ügyvezető igazgatójaként évek óta küzd Szegeden a Botka-féle MSZP-s városvezetéssel. A cége képviseli a Szeviép-károsultak egy részét, a csődbe vitt Szeviéppel 443 családot károsítottak meg, összességében tízmilliárd forinttal”, illetve „annak idején a szegedi parkolási botrány miatt is feljelentést tett”, valamint „korábban a szegedi Cserepes sori és a Mars téri piac ügyében, valamint a botrányos zajrendelet ellen, illetve a korábban átalakított helyi tömegközlekedés és a parkolási rendszer miatt is felemelte a szavát.”

Szabó az elmúlt években több alkalommal is szót emelt Botka László szegedi polgármester tevékenysége ellen (megmozdulásai rendre botrányba fulladnak), így talán nem meglepő módon nyilatkozatai elsőként többnyire olyan felületeken jelentek meg, mint az Origo, a 888.hu, a Lokál, a Pesti Srácok vagy éppen a helyben erősen Fidesz-közeli Szeged Ma. Most azonban úgy néz ki, fordulat állt be a kapcsolatában a Fidesszel.

Szabó az interjúban ugyanis arról beszél, hogy Kubatov Gábor gyakorlatilag kézivezérli a helyi Fideszt, őt pedig betámadták, mert Kubatovék szerint Lázár embere.

„Jelenleg Szegeden ott tartunk, hogy két éve megérkezett ide Kubatov Gábor, akinek van egy helytartója, Maróti Gábor. Gyakorlatilag ez a két úriember kézivezérli a teljes helyi jobboldalt, a hozzákapcsolódó médiumokat és gazdasági hátteret” – mondja.

Az elmondása alapján mára azonban Simicskáéra hajazó kommunikációs stílusa miatt Maróti szegedi kapcsolatai meglehetősen megromlottak, ezért Kubatov azóta saját maga jár hetente a városba.

„Szombaton reggel megérkezik Kubatov Gábor, és értekezletet tart. Ott vannak a választókerületi elnökök – Szegedhez kettő tartozik –, ott van a helyi Fidesz elnöke, Bartók Csaba, ott vannak a Budapestről importált emberek, mint Kobza Miklós, Belénessy Csaba és társaik, meg persze a Maróti Gábor is, és megbeszélik, hogy a következő héten mi történjen.

Így készülnek el a nagyinterjúk a Szeviép-vezér Baranyi Sándorral, odavezénylik a Békés megyéből importált fidelitaszosokat Ujhelyi István sajtótájékoztatójára, kiküldik a budapesti cég drónját az Ujhelyi házához. Ez így működik.”

Szabó az interjúban azt is állítja, hogy a rendőrséget is fideszes politikusok küldték rá a házkutatáskor nyilvánvaló politikai célok miatt. A rendőrök a 24.hu cikke szerint a Likvid Kontroll Kft. a papírjait keresték, a cége ellen pedig nyomozás folyik tiltott követelés-vásárlás gyanújával. A nyomozók lefoglalták, és elvitték a kft. teljes könyvelését. Kubatov személyes ellenszenve mellett ennek a politikai támadásnak oka Szabó szerint az, hogy Kubatov Gábornak üzleti érdekeltségei vannak a városban, ezért egy hozzá lojális embert akar a legfontosabb pozíciókban látni.

Állítása szerint azért lett elege, mert a Fidesz „gengszter-része” átlépett egy határt, ameddig a politika elmehet vele és politikai ellenfeleivel szemben is. „Ujhelyi István lányainak és volt feleségének semmi köze ahhoz, amit az apjuk vagy a volt férjük csinál. De Márki-Zay Péter feleségének és lányainak sincs semmi köze ahhoz, amit ő polgármesterként csinál” – írja. Mindezek ellenére azonban elindul a választásokon.

Egyébként érdemes elolvasni a teljes interjút, több erős állítást is megfogalmaz benne Szabó. A Fidesz-rendszerről például így beszélt:

„jobban szereti a mindent végrehajtó, nem kérdező katonákat, mint az önállóan gondolkodó, önállóan cselekvő, független személyiségeket”.

És azt is elmondja, ha Botka László és a Kubatov-vezette Fidesz között kell választani, abban az esetben inkább maradjon Botka László, és ezt szerinte egyre többen gondolják így.

A teljes interjú a B1 blogon olvasható.

Címlapkép: MTI Fotó: Földi Imre