Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vágó István az ATV-ben megpróbálta megcáfolni, hogy a DK úgy működne, mint a Fidesz

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kedden A nap híre Krug Emíliával című ATV-s beszélgetős műsor vendége volt Vágó István, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, Ónody-Molnár Dóra, a 168 óra újságírója, valamint Komlódi Gábor ügyvéd Üde Egyesülettől, a műsorban pedig az előválasztáshoz csatlakozott trollok és a Hableány kiemelése mellett Kálmán Olga indulásáról, valamint annak körülményeiről volt szó.

Vágó István a beszélgetés egy pontján megpróbálta bizonyítani hogy a DK nem úgy működik mint a Fidesz, ami a műsor többi résztvevőjének reakciói alapján nem sikerült valami fényesen.

Felmerült ugyanis, hogy Karácsony Gergely állítása szerint a bejelentés előtt percekkel értesült arról, hogy miután Gyurcsány Ferenc, aki május 27-én, az EP-választáson elért meglepetésszerű DK-s siker után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, pártja továbbra is mögötte áll, végül inkább Kálmán Olgát, a volt tévést támogatja.

Ónody-Molnár ráadásul azt is felhozza, hogy az interjúban

„Karácsony Gergő arról beszél, hogy előző este még kampánymegbeszélést tartott DK-s polgármester-jelöltekkel. Akkor két eset lehetséges. A DK-s polgármester-jelöltes se tudtak Kálmán Olgáról, meg arról, hogy van a DK-nak új főpolgármester-jelöltje. (…) Egy főpolgármester-jelölti szerep, az egy demokratikus kiválasztódás alapján megy egy pártban, ha azt nem a Fidesznek hívják.”

Emellett Vágót tetemre hívta azzal kapcsolatban is, hogy Gyurcsány az EP-választás után nem mondta el, hogy megváltozott a helyzet, emellett véleménye szerint Kálmán Olga is gyorsabban változtatja a véleményét mint kellene, tekintve hogy pár hete még úgy nyilatkozott, nem szeretne ilyen szerepet vállalni.

Ezután Vágó István olyat válaszolt, hogy a NER adta a másikat.

Elmondta ugyanis, hogy a

„DK nem úgy működik mint a Fidesz”,

mivel a pártelnöknek egyeztetnie kell az elnökséggel arról, mit mond, és 27-én Gyurcsány nem kapott engedélyt, hogy mást mondjon mint korábban, miközben az elnökségben gondolkoztak azon, kit lehetne Karácsony helyett támogatni (arra azonban nem tért ki, ezt miért nem mondatták el a pártelnökkel).

És ezután tér rá a Demokratikus Koalíció belső működését talán legszemléletesebben leíró résztre, miszerint

„egyébként ami a polgármester-jelöltek vacsoráját illeti, ők nem tudták, hogy van Kálmán Olga, mint ahogy az elnökség sem tudta. Nem tudtuk.”

Magyarán, miután elmondta hogy a DK nem úgy működik, mint a Fidesz, ezt azzal szándékozott többek között alátámasztani – válaszként Ónody-Molnár a jelöltek demokratikus kiválasztását érintő gondolataira – hogy

a Kálmán bejelentése előtti napon még se a kerületi jelöltek, se az elnökség nem tudott arról, hogy ez fog történni.

Krug fel is hívja erre Vágó figyelmét, miszerint csütörtök dél – Kálmán bejelentése – és a polgármesterjelöltek szerda esti vacsorája között nem telt el egy nap, azonban a jelöltek és az elnökség nem voltak tisztában a frissebb fejleményekkel. Vágó pedig teljes nyugalommal kontrázik rá a műsorvezető feltevésére, miszerint

„csütörtök délelőtt se”

tudtak pártjuk új jelöltjéről.

Majd Krug kérdésére, miszerint nem vették-e ezt rossz néven az elnökségben, Gyurcsány védelmében előadja,

„értettük az elnöknek az érveit… összehívott egy rendkívüli elnökségi ülést, mi pénteken szoktunk ülésezni, ez csütörtökön volt.”

Mint kiderül a későbbiekből, tízre, vagyis a deles sajtótájékoztató előtt két órával hívta össze Gyurcsány pártja tagjait, majd a felvetésre, miszerint nem volt túl sok mérlegelési lehetőségük, szinte gyurcsányi stílusban válaszolt, miszerint

„de, tudtunk volna nemet mondani. Dehogynem. Így volt.” (vö. lárifári)

Azt persze hozzátette, Gyurcsány

„bízott benne”

hogy támogatni fogja elképzelését az elnökség, mire Ónody-Molnár felveti neki hogy Orbán is bízni szokott hasonló dolgokban a Fidesz esetében, melyre persze Vágó elbüszkélkedik azzal, hogy az elnökség néha ellentmond Gyurcsánynak.

Ezután még előveszi a Karácsony-interjút, miszerint állítólag megállapodtak Gyurcsánnyal abban, hogy a főpolgármesterjelölt-aspiráns nem fog az MSZP-nek kampányolni a DK támogatásáért cserébe, azonban szerinte kampányoltak, azt sugallva, igazából Karácsony kezdte a hátbaszúrós játékot, néhánysor még felhúzza magát, és többször közli hogy ami volt elmúlt, az idők változnak.

Az még külön kérdéseket vet fel, hogy Gréczy szerint nem nyolc perccel, hanem hat nappal a bejelentés előtt jelezték Karácsonynak a változásról. Ez esetben Gréczy vagy nem fejtette ki az igazság minden részletét, vagy korábban tudott Karácsony az ellenjelöltről, mint a DK elnöksége.

via ATV