Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyurcsány Kálmán Olgával KO-zná az ellenzéket

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Karácsony Gergelyről azért annyit hadd mondjak: ő nem az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje, hanem a miénk is, így döntöttünk, megjegyzem, már akkor, amikor az MSZP az előválasztás első körében még Horváth Csabát indította. Három párt támogatja Karácsonyt, a Momentum pedig vállalta, hogy az előválasztás győztese mellé áll. Nincs semmi okunk felrúgni egy korábban korrekt módon megkötött megállapodást.” – Gyurcsány Ferenc

Molnár Csaba, a DK elnökségi tagja egy hete azt nyilatkozta, nem merült fel annak igénye, hogy a DK kihátráljon Karácsony mögül, sőt Gyurcsány Ferenc egy választás utáni interjúban azt mondta, Karácsony az ő jelöltjük is. Csak hát a politikában az a helyzet, ha rácápázhatsz egy posztra, akkor meg kell tenned. Gyurcsányék saját szempontjukból zseniálisat húztak, és feladták a labdát Karácsony Gergelynek.

Az előválasztás szempontjából tiszta a helyzet. Egyelőre három jelölt van: a DK támogatásával Kálmán Olga, az MSZP-Párbeszéd és a Szolidaritás támogatásával Karácsony Gergely, valamint a Momentum támogatásával Kerpel-Fronius Gábor. Amelyikőjük több szavazatot szerez, indulhat Tarlós Istvánnal szemben, méghozzá elég erős legitimitással, hiszen a három jelölt pártját támogatók többen voltak az EP-választáson Budapesten, mint a Fidesz támogatói.

Az, hogy ki nyer, tényleg háromesélyes, és a hátralévő három hét kampánya fogja eldönteni, bár Kálmán Olga és Karácsony Gergely esélyei előnyösebbnek látszanak.

De ez a húzás nem csupán az önkormányzati választásokról szól, hanem az EP-választás eredményeinek bebetonozásáról.

Ahogy a Momentum, azaz Kerpel-Fronius Gábor indulása is arról szólt, hogy a pártot médiában és mozgásban tartsa, integrálja egy kampányban az új belépőket, alátámassza azt az eredményt, amit a párt az európai parlamenti választásokon elért.

A DK-nak is hasonló az érdeke, és Kálmán Olga jó szerepléssel még többet is elérhet, mint a párt EP-eredményének megtámasztását.

Kálmán Olga indulása ugyanis Karácsony Gergelyre és a Párbeszédre életveszélyes. Ha Karácsony kikap az előválasztáson, akkor akár véget is érhet politikai karrierje, és mivel a Párbeszéd lényegében egyszemélyes párt, ők is elveszíthetik egyetlen ütőkártyájukat.

De Kálmán Olga győzelme pont ugyanezért veszélyes az MSZP-re is. Ha a szocialisták által támogatott Karácsony kikap, akkor nehezen lehet mondani azt, hogy az MSZP a legerősebb párt Budapesten, és hogy az EP-eredmény csak kisiklás volt.

Kálmán jelölése megakasztja a Momentum kampányát is, hiszen míg az elmúlt napokban sokan beszéltek a jelöltjükről, és latolgatták, mire lehet képes, a következő hetekben az lesz a kérdés, nyerhet-e Kálmán Olga? Kiszorulnak az ingyen médiából, apadhat a lendület.

A DK pedig az EP -választás ellenzéki győzelme után egy Kálmán Olga győzelemmel másodszorra tudna egy hónapon belül a legerősebb ellenzéki párt lenni.

Persze a kérdés az, nyerhet-e Kálmán Olga? Az biztos, hogy az ismertsége megvan, sőt az ellenzéki szavazók, akik dönteni fognak – főleg az idősebbek – nagyon szeretik is. Persze attól, hogy valakit szeretünk, még nem biztos, hogy rá is szavazunk.

Az igazi kérdés, hogy a DK mennyire áll be Kálmán Olga mögé, a volt műsorvezetőnek milyen stábja lesz, mennyire mozgósít mögötte a párt. Mivel már  az előválasztás első fordulójában is részben a DK-szavazók segítségével nyert Karácsony Horváth Csabával szemben, az EP-választáson pedig láthattuk, milyen erős a DK mozgósítása.

A helyzet az, hogy egy előválasztás tényleg arról szól, hogy a legerősebb jelöltet kiválasztják, akárki is fog nyerni, az erős legitimációt kap. Pontosan ezért, bárki is nyer most az előválasztáson, ha a többiek betartják az ígéretüket, és kiállnak mellette, akkor esélyes lehet a végső győzelemre.