Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Úgy tűnik, kiadják Julian Assange szivárogtatót az Egyesült Államoknak

Ez a cikk több mint 4 éves.

A brit belügyminiszter, Sajid Javid – aki, habár nincsenek túl jó esélyei, Theresa May utódjaként is felmerül, miután hétfőn jelöltette magát új miniszterelnöknek – aláírta a dokumentumot, mely lehetővé teszi Julian Assange kiadását az Egyesült Államoknak – írja a Guardian.

Javid elmondta,

„[Assange] jogszerűen van rács mögött. Van egy kiadatási kérelmünk az Egyesült Államoktól, mely holnap a bíróság elé kerül, azonban én tegnap aláírtam és hitelesítettem a kiadatási parancsot, amelyet holnap a bíróság megtárgyal.”

Javid döntése értelmében a bíróság az Egyesült Államokba küldheti a WikiLeaks alapítóját, akinek tizennyolc rendben vádolt meg az igazságügy-minisztérium, többek között kémkedéssel, mivel titkos információkat hozott nyilvánosságra miután kormányzati számítógépes rendszereket hekkelt meg – elítélése az USA számára egyébként presztízskérdés is, és aligha ússza meg életfogytiglani büntetés alatt.

Assange ellen a múlt héten is érkezett egy kiadatási kérelem, akkor Svédországból, ahol nemi erőszakkal vádolják, azonban egy uppsalai bíróság úgy döntött, nincs szükség az őrizetbe vételére.

Habár a svéd bíróság a 2010-es ügyet ejtette 2017-ben, azt ismét megnyitották, miután Ecuador hét év után kiutasította Assange-t londoni követségükről, és őrizetbe vette a brit rendőrség.

Thomas Garner kiadatási ügyvéd elmondta, a bíróság pénteken vélhetőleg egy előzetes menetrendet fog felállítani a kiadatási eljárás végrehajtásához. Kifejtette,

„valószínűleg több hónap fog eltelni a bírósági meghallgatás előtt, és természetesen minden fél keresni fogja a maga igazát. Ennek ellenére a svéd hatóságok figyelemmel fogják kísérni a folyamatot – ahogy egyre előrehaladottabb állapotba kerül az amerikai eljárás, úgy válik nehezebbé a belügyminisztériumnak hogy bármilyen, azzal rivalizáló kérelemnek helyt adjon”

– utalva arra, hogy a svéd bíróságok még továbbra is dönhetnek úgy, hogy kérik Assange kiadatását.

Julian Assange 2010-ben hozott nyilvánosságra felvételeket arról, ahogy három évvel korábban Irakban az amerikai hadsereg egyik helikopteréről civileket, köztük egy újságírót gépágyúznak le – emellett titkos iratok, dokumentumok ezreit, hatalmas mennyiségű katonai adatot töltött fel az internetre.

Ezután a WikiLeaks oldalra folyamatosan kerültek fel a titkos anyagok arról, milyen visszásságokat, törvénytelenségeket követ el az USA világszerte és odahaza, az akció után illegalitásba kényszerült Assange és társai ezeket a hadseregen belüli, az igazságtalanságokat megelégelő önkéntesek szállították az oldalnak.

Miután egy darabig Svédországban bújkált, Assange 2012-ben menekült Ecuador londoni követségére, miután nemi erőszakkal vádolták meg, melyet azóta is tagad. Az elmúlt időszakban mind az USA, mind Svédország többször kérte kiadatását, azonban egész idén áprilisig menekültstátuszt élvezett, míg együttélési problémákra hivatkozva ki nem utasította a dél-amerikai ország.

via Guardian