Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Volt ellenfelével, Timosenkóval szövetségben készül az új ukrán elnök az előrehozott választásokra

Ez a cikk több mint 4 éves.

Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök hivatalos honlapján jelentette be pünkösd hétfőn, hogy az előrehozott választásokra pártja, a „Haza” formáció szövetségre lép Volodimir Zelenszkij, nemrég megválasztott ukrán elnökkel, valamint a „demokratikus, Európa-párti erőkkel, hogy

valódi lépéseket tegyenek az „Ukrajna új iránya” program megvalósítása felé,

ezáltal minőségi változásokat és átalakulásokat hozzanak az ukrán emberek életébe.

„Elkötelezettek vagyunk abban, hogy az új parlamenttel és az új demokratikus, Európa-párti erőkkel erős koalícióba lépjünk. Az új koalícióban készen állunk arra, hogy hathatósan képviseljük az »Ukrajna új iránya« programot, amelyet közösen alakítottunk ki”

– nyilatkozta Timosenko, hozzátéve, egyesülésük a „Cselekvés Koalíciója” néven fog futni.

A politikus és energiaipari kötődése miatt „Gázhercegnő” néven is ismert üzletember kifejtette, a program első száz napjában komoly eredményeket fognak elérni.

Mint mondta, van egy naptár, melyben meghatároztak, mely lépéseket szükséges a leghamarabb megtenni. Állítása szerint a száznapos terv eredményeit minden ukrán a bőrén fogja érezni, tekintve hogy meg fogja állítani a gazdaság csökkenését, reflektál a vállalkozók félelmeire és minimalizálja a korrupciót az adójogszabályok megreformálása útján.

A program fontos célja továbbá, hogy az említett reformok és a monetáris politika radikális átalakítása útján megteremtse a középosztály erősödésének feltételeit, miközben ígéretet tett a nyugdíjak rendezésére, az egészségügyi rendszer fejlesztésére valamint a szociálisan rossz helyzetben élők védelmére valamint a kultúrára, oktatásra és tudományra fordított összegek növelésére.

Timosenko szerint a koalíció egy

„új, gyönyörű és fényes lehetőség”

az ország és az ukrán nép számára.

A volt miniszterelnök korábbi politikai szerepére utalva kifejtette, kizárólag pártja és annak „tapasztalt csapata”, az új elnök és a demokratikus erők közösen tudják

„ellehetetleníteni, hogy a parlamentbe jussanak azok, akik a színfalak mögött a lobbisták érdekeit szolgálják ki.”

Ukrajnában előrehozott választásokat tartanak július 21-én, miután Zelenszkij elnök – akivel szemben az elnökválasztáson Timosenko is indult – hatalomra jutását követően feloszlatta a parlamentet.

Miután a korábban humoristaként ismert, az ország egyik legsúlyosabb oligarchája, Igor Kolomojszkij támogatását élvező Zelenszkij a szavazatok háromnegyedével nyerte az ukrán elnökválasztást, első lépései között volt a parlament feloszlatása, majd ennek megfelelően a választások előrehozása októberről júliusra.

Ahogy Szergej Movcsan, a Political Critique ukrán oldalának szerkesztője és újságírója Mércén is megjelent cikkében kifejtette, habár a népesség túlnyomó többsége élesen elutasítja az állami vállalatok privatizációját, a föld árucikké tételét, a gyógyszeripar és az oktatás piacosítását és a vagyoni egyenlőtlenségeket, valamint őszinte megvetést táplál az oligarchákkal szemben, még sincs Ukrajnában olyan politikai erő, amely ezeket az elégedetlen hangokat képviselné.