Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szavazatok háromnegyedével lett Ukrajna új elnöke Vologyimir Zelenszkij

Ez a cikk több mint 4 éves.

Fölényes győzelmet aratott Petro Porosenko eddigi elnök felett Vologyimir Zelenszkij az ukrajnai elnökválasztás második fordulójában. Az első fordulóban Zelenszkij a szavazatok 30, Porosenko 16 százalékát szerezte meg, míg a korábbi elnök, Julia Timosenko lett a harmadik. A mostani, második fordulóban Zelenszkij a szavazatok közel 100 százalékának feldolgozása után jelenleg 73 százalékon áll.

Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök Facebook-bejegyzésben gratulált a győzelemhez Zelnszkijnek, és arról írt, hogy lát esélyt „a két ország közötti együttműködés javítására.”

„A két nép közötti kapcsolat mély értékének fölötte kell állnia a politikai konjunktúrának”

– fejtegette az orosz kormányfő.

Porosenko, aki már a vasárnapi exit pollok után elismerte vereségét, közölte, hogy az eredmények miatt nem hagy fel a politizálással, a jövőben is folytatni fogja a munkáját.

Zelenszkij korábban „A nép szolgája” című népszerű tévéműsorban alakított egy történelemtanárt, aki véletlenek sora után Ukrajna elnöke lett. Magát leginkább Ronald Reagan volt amerikai elnökhöz szereti hasonlítani, miközben elit- és korrupcióellenes, azonban markáns politikai irányt és javaslatokat nem fogalmazott meg – indulásának bejelentését is szimbolikusan szilveszterre időzítette.

Zelenszkij elitellenességét ugyanakkor beárnyékolja az a tény, amelyet ellenfele, Porosenko a kampányban többször is aláhúzott: a humorista jelöltsége mögött ott van Ukrajna egyik legnagyobb oligarchája, Igor Kolomojszkij. Zelenszkij TV-műsora a korábban Porosenkót támogató, majd üzleti érdekeltségei miatt vele összevesző oligarcha tévéjén fut, és más módon is összeér a két férfi karrierje.

Ahogy Szergej Movcsan, a Political Critique ukrán oldalának szerkesztője és újságírója Mércén is megjelent cikkében kifejtette, habár a népesség túlnyomó többsége élesen elutasítja az állami vállalatok privatizációját, a föld árucikké tételét, a gyógyszeripar és az oktatás piacosítását és a vagyoni egyenlőtlenségeket, valamint őszinte megvetést táplál az oligarchákkal szemben, még sincs Ukrajnában olyan politikai erő, amely ezeket az elégedetlen hangokat képviselné.

MTI; BBC