Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Európai parlamenti ellenzéki összefogást szeretne Ujhelyi István és Cseh Katalin

Ez a cikk több mint 1 éves.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője és dr. Ujhelyi István, az MSZP által Brüsszelbe küldött képviselő mai közös sajtótájékoztatóján egy lehetséges ellenzéki, európai parlamenti összefogásról beszélt.

Ujhelyi azt nyilatkozta, hogy

„Bár sok mindenben mások vagyunk, egy dologban egészen biztos, hogy azonosan gondolkodunk: mi Magyarországot, a hazánkat akarjuk képviselni.”

A továbbiakban arról beszélt, hogy már öt évvel ezelőtt is tett az akkori 21 magyar EP-képviselőnek ajánlatot az összefogásra: akkor a Fidesz azonban ezt a kérdést „lesöpörte”, a Jobbik pedig nem foglalkozott Ujhelyi ajánlatával.

Úgy gondolja, az EP-ben bejutott ellenzéki képviselőknek együtt kell képviselniük a hazai és európai értékeket. A különböző frakciókban ülő, jelenlegi nyolc képviselőt (akik a DK, az MSZP, a Momentum és a Jobbik delegáltjai) Cseh Katalinnal együtt fogják felkeresni, hogy egy „Mi Európánk Kerekasztalt” alakítsanak ki, ahol majd közösen tudják koordinálni az EP-n belüli és hazai szakmai munkát, legyen szó környezetvédelemről vagy iparpolitikáról.

Ujhelyi után Cseh Katalin nyilatkozott, aki megemlítette, hogy alig másfél hete képviselők, de már ezalatt az idő alatt is olyanokat kellett végignézniük, mint hogy „az éj leple alatt darálják le az MTA-t„, hogy 100 milliárddal gyarapodik az Orbán-családhoz közeli cégek vagyona, vagy hogy Szijjártó Péternek fontosabb az autóipar, mint a klímaváltozás.

„Ezek az ügyek nem pártpolitikai ügyek, ezek a haza ügyei, ezek európai ügyek.”

– mondta a Momentumos képviselő, aki azt is hozzátette, hogy kulcskérdésekben jó lenne félretenni a pártpolitikai ellentéteket: a környező országokban (például Szlovákiában) az ellenzéki összefogás bevettnek számít.

A kérdésre, hogy milyen területeken látnak esélyt az együttműködésre, Cseh Katalin azt válaszolta, hogy a jogállamiság visszaállítása, a sajtószabadság és a korrupcióellenesség kérdése mindenképpen fontosak lesznek.

Ujhelyi hozzátette azt is, hogy azért jó, ha különböző bizottságokba ülnek be az ellenzéki képviselők, mert így több ügyet tudnak lefedni, egymás között döntéseket koordinálni.