Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány ismét szociális szövetkezetekbe terelné a közmunkásokat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy négy éve, majd két éve, a kormány idén is kitalálta, hogy szövetkezetekbe terelnék a közmunkásokat, ezzel segítve munkaerőpiaci visszailleszkedésüket a versenyszférába – ami habár remekül hangzik, nem az eddigi tapasztalatok alapján nem tűnik különösen működőképesnek.

Ahogy a HVG írja, a tervezetet a költségvetésről szóló salátatörvénybe szuszakolták bele, rengeteg más téma, többek között az újságírók és a cégekről tájékozódni szándékozók munkáját megnehezítő, cégadatbázisok hozzáférhetőségét korlátozó javaslat mellé, melyről szintén beszámoltunk.

A start szociális szövetkezet koncepciója szerint a szociális szövetkezetekhez hasonlóan be kellene venni a szervezetekbe az adott önkormányzatot, mint tagot, és legalább egy közmunkásnak is a szövetkezet tagjának kell lennie

Tekintve, hogy az így létrejövő szervezeteknek gyakorlatilag a munkáltató és a neki kiszolgáltatott helyzetben lévő munkás is tag, a szövetkezeti működés nem tűnik biztosítottnak.

Az ugyanis feltételezné, hogy a tagok egyszerre tulajdonosok és dolgozók is legyenek, továbbá a döntéshozatalban is egyaránt részt vegyenek, ami egy ilyen függőségi viszonyban minden bizonnyal tarthatatlan lesz.

Ennek fényében különösen érdekes az indoklás azon része, mely szerint az új szövetkezetek tovább vinnék

„a közfoglalkoztató önkormányzat és annak közfoglalkoztatottjai által kialakított viszonyt”

– mely a közmunkaprogramban korántsem egyenlő, és ahogy a fent linkelt abcúgos cikkből is kiderül, hogy a gyakorlatban a szociális szövetkezet a leggyakrabban nem felel meg a szövetkezetiség alapelveinek, a Rochedale-i elveknek és annak megújításainak.

Az előterjesztésből (52-53. paragrafus) az sem világos, hogyan teljesülne a szövetkezetek azon funkciója, hogy

 „a korábbi közfoglalkoztatott személyek a piaci foglalkoztatás felé következőlépcsőt képviselő szociális szövetkezet keretein belül, de még a (korábbi) közfoglalkoztatóönkormányzat közreműködése mellett részesülhessenek foglalkoztatásban.”

Az azonban kiderül, hogy nem kell, hogy a tagok – mármint amely tag nem maga az önkormányzat – közül mindenki volt közmunkás, vagy volt közmunkás legyen, miután álláskeresőket is fel lehet venni (akik előbb-utóbb valószínűleg úgyis közmunkássá válnának), továbbá a start szociális szövetkezetek mentesülni fognak némi adminisztratív költség alól.

Amennyiben valódi szövetkezetiségről olvasnátok, meleg szívvel tudom ajánlani Teremtő erő című sorozatunkat, melyet ezen a linken értek el.

via HVG
Címlapkép: MTI