Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem csak az 1956-os Intézetet vehetik el az Országos Széchényi Könyvtártól

Ez a cikk több mint 4 éves.

Félő, nem az 1956-os Intézet az egyetlen tudományos műhely, amit leszalámiz az állam az Országos Széchényi Könyvtárról – írja az Átlátszó.

Szombaton, az MTA szétverése ellen szervezett tüntetésen szólalt fel Rainer M. János, az 1956-os Intézet vezetője. Beszédében felidézte, hogy ő és munkatársai is a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból tudták meg, hogy az intézetet beolvasztják a Veritas Intézetbe.

Rainer emellett arról is beszél: attól tart, hogy ami ma az Akadémiával vagy az ’56-os Intézettel történik, bárki mással is megtörténhet.

Úgy tűnik, igaza lehet az 1956-os Intézet vezetőjének, hamarabb is, mint sejteni mertük. Az Átlátszó úgy tudja, több, az OSZK alá tartozó tudományos műhely is más kezekbe kerülhet.

Információik szerint egészen kiforrott elképzelések vannak a kormányzati berkekben arról, hogy mi hova kerül majd:

És nem ez az egyetlen aggasztó eleme az OSZK körül zajló ügyeknek.

Az Átlátszó próbált érdeklődni arról is, vajon a könyvtár főigazgatójának, Dr. Tüske Lászlónak a széke inog e (közeli források állítják), erre a kérdésre azonban nem kaptak választ az OSZK kommunikációs stábjától.

Kaptak viszont olvasói levelet egy dolgozótól, aki az épület azbesztmentesítésének aggasztó körülményeiről a következőképp számolt be:

„Az azbesztmentesítési munkálatok során a dolgozók semmilyen fizetett távolléti lehetőséget nem kapnak, bent kell dolgozniuk, úgy, hogy az említett 7-8. emelet kivételével sehol nem fogják az azbesztpor koncentrációját folyamatosan ellenőrizni. A födém azbesztes anyagát az egyetlen működő, dolgozók által használt liften fogják elszállítani, ami az akkor is használt munkaszobák közvetlen közelében van.”

Az Átlátszó információi szerint ráadásul a munkatársaknak úgy kell az épületben tartózkodniuk, hogy védőfelszerelést ők nem, csak az azbeszttel közvetlenül érintkező cég munkatársai kapnak.

Az OSZK épületében egyébként nyár közepéig tart az azbesztmentesítés, úgy, hogy erről egyrészt hivatalos közlés sosem volt.

Május elején derült ki, hogy az Országos Széchényi Könyvtár ősztől talán már nem is a budai Várban lakik majd. Akkor Tüske László főigazgató gy fogalmazott:

„Az Országos Széchényi Könyvtár szokásos nyári zárva tartási ideje az épületben folyó átépítések miatt várhatóan meghosszabbodik. A közbeszerzések lezárultak, a területátadásra vonatkozó egyeztetések folyamatban vannak. A zárva tartás pontos körülményeiről olvasóinkat és látogatóinkat megfelelően tájékoztatni fogjuk”

Úgy tudni, a Budai Vár kormányzati-reprezentatív negyeddé való átalakítása miatt válik szükségessé a könyvtár költözése, csakhogy ez azért nem egy egyszerű ügy: A könyvtáros-levéltáros és restaurátor szakma szakértői korábban már aggodalmukat fejezték ki a költözéssel kapcsolatban, kiemelve, hogy a Magyarország területén kiadott összes könyv kötelespéldányait hivatásszerűen gyűjtő, a legkiterjedtebb és legértékesebb könyvészeti gyűjteménnyel is rendelkező közkönyvtár költöztetése egyike a legbonyolultabb szakmai kihívásoknak, ami egyáltalán felmerülhet.

Aggodalomra adhat továbbá okot, hogy az OSZK az Üllői út és Ferenc körút sarkán lévő Kilián-laktanya épületében találhat új otthonra – csakhogy az túlzottan párás, helyenként penészes is, hiszen a Nagykörút eredetileg egy Duna-mellékág helyén épült fel. Az épületegyüttes átalakítására pedig olyan óriási összegeket kellene költeni, amelyek miatt kétséges, mikor tudna a könyvtár új helyén üzemelni, illetve mi lenne addig az értékes raktári gyűjteménnyel, ameddig az átalakítás legalább a minimálisan használható szintre nem hozná az ingatlant.

A költözés ellen május 10-én élőlánccal is tiltakozta, erről szóló írásunk ide kattintva olvasható.

via Átlátszó

Címlapkép: Wikipédia