Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Veszélybe került az Országos Széchényi Könyvtár várbeli épülete, a kormány penészes pincékbe költöztetné a könyveket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Négy hónapra hosszabbította júniusban kezdődő nyári zárvatartását az Országos Széchényi Könyvtár Budavári Palotában található fő épülete. Ezt Tüske László igazgató közölte az Átlátszó.hu munkatársaival ma délután.

Mint a közleményben olvasható:

„Az Országos Széchényi Könyvtár szokásos nyári zárva tartási ideje az épületben folyó átépítések miatt várhatóan meghosszabbodik. A közbeszerzések lezárultak, a területátadásra vonatkozó egyeztetések folyamatban vannak. A zárva tartás pontos körülményeiről olvasóinkat és látogatóinkat megfelelően tájékoztatni fogjuk”

A tájékoztató azt is sugallja, hogy – amint az korábban felvetődött – az erről kiírt közbeszerzés lezárultával a Könyvtár hamarosan elhagyni kényszerül évtizedek óta otthonául szolgáló épületeit a Budavári Palota F épületében, avagy a volt, úgynevezett „Kormányzói Szárnyban”, innen ugyancsak az Átlátszó.hu értesülései szerint az egyébként könyvtár céljaira egyelőre teljesen alkalmatlan Üllői úti, a volt Kilián-laktanya elhanyagolt épületét jelölhették ki.

Az, hogy most immár a nyár utáni költözésre is utal Tüske válasza, azt sejteti, hogy a Várban a Könyvtár a zárás után többé már ki sem nyit.

Az Átlátszó.hu márciusi cikkében már beszámolt arról, konfliktus alakult ki az OSZK vezetése és a Budai Vár kormányzati-reprezentatív negyeddé való átalakításáért felelős Nemzeti Hauszmann Terv bizottsága között. Tüske László korábban, egy, a könyvtár alkalmazottai előtt tartott beszédében azt is elismerte, hogy ezt az érdekharcot a könyvtár már el is vesztette:

„sokkal hatásosabbnak érezzük azt, ha a könyvtár elmehet innen, összepakol és átadja a területet a borászati, sörészeti, csokoládégyártó cégeknek és az őket mozgató közönségszervezőknek, mert egyébként nem lesz nyugalmunk”.

A könyvtáros-levéltáros és restaurátor szakma szakértői korábban már aggodalmukat fejezték ki a költözéssel kapcsolatban, kiemelve, hogy a Magyarország területén kiadott összes könyv kötelespéldányait hivatásszerűen gyűjtő, a legkiterjedtebb és legértékesebb könyvészeti gyűjteménnyel is rendelkező közkönyvtár költöztetése egyike a legbonyolultabb szakmai kihívásoknak, ami egyáltalán felmerülhet.

Ráadásul az Üllői út és Ferenc körút sarkán lévő Kilián-laktanya épülete túlzottan párás, helyenként penészes is, hiszen a Nagykörút eredetileg egy Duna-mellékág helyén épült fel. Az épületegyüttes átalakítására pedig olyan óriási összegeket kellene költeni, amelyek miatt kétséges, mikor tudna a könyvtár új helyén üzemelni, illetve mi lenne addig az értékes raktári gyűjteménnyel, ameddig az átalakítás legalább a minimálisan használható szintre nem hozná az ingatlant.

A könyvtár új épületére kötött informatikai beszerzésekkel kapcsolatban Tüske korábban azt is sejtette, telefonhívásokkal gyakoroltak rá nyomást abból a célból, hogy kormányközeli informatikai cég kaphassa a könyvtár új, számítógépes rendszerére a kialakítási megbízást.

(Átlátszó.hu)

Címlapkép: Wikipédia